Jak se přesvědčit o efektivitě práce na dálku?

Práce na dálku může být efektivní strategií pro posílení pracovního výkonu a úsporu nákladů. Zároveň však nelze předpokládat, že každý zaměstnanec pracující na dálku bude dosahovat skvělých výkonů bez pravidelné kontroly výsledků a spojení s kanceláří. Nedávný výzkum pracovního portálu Careerbuilder například ukázal, že 17 % zaměstnanců pracujících z domova věnuje své práci méně než jednu hodinu denně.

Jak se ujistit, že vaši zaměstnanci budou i na dálku skutečně pracovat, radí portál Business Insider:

Ujasněte si očekávání

Zvláště pokud se neuvidíte každý den je zásadní jasně formulovat vaše očekávání a detailní parametry projektu.

Naplánujte pravidelné kontakty

Vždy byste měli být informováni o tom, jak si vaši lidé vedou vzhledem k vytyčeným cílům. Je proto třeba naplánovat pravidelné spojení, byť například jen formou virtuálních mítinků.

Sdílejte dokumenty

Centralizované úložiště dokumentů pro všechny pracovníky bez ohledu na místo jejich pohybu (např. Google Docs) minimalizuje počet případů práce s neaktuálními dokumenty či nechtěného vymazání dokumentů.

Plánujte setkání tváří v tvář

I když vám vzdálenost nedovoluje setkávat se osobně, můžete se alespoň vidět pomocí Skype či podobných technologií. Zlidštíte tím neosobní kontakt pomocí e-mailu.

Udržujte kontakt prostřednictvím instant messagingu

Dohodněte se na připojování k některému z IM klientů v průběhu pracovní doby. Jasně pak uvidíte, zda a kdy jsou vaši lidí na příjmu.

Podporujte spolupráci

Nenechte zaměstnance pracující na dálku v izolaci. Zajistěte jim spolupráci s kolegy, která jim znemožní odkládat úkoly na neurčito.

Stanovujte týmové cíle

Dělejte maximum pro to, aby se všichni cítili být živoucí součástí týmu a pracovali o to více.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider