Jak se dostat z vůdcovského stereotypu

Leadership vyžaduje vysokou míru mentální čilosti. Lídři, kteří se ve své práci nudí nebo příliš často upadají do stereotypu, proto vlastně nevedou. Skutečný lídr si však tuto situaci uvědomuje a nehledá výmluvy pro nečinnost, ale řešení. Článek na serveru Forbes.com přinesl sedm rad, jak vystoupit z rutiny a vykročit do roku 2012 správnou nohou.

1. Přineste změnu

Přijďte s nápadem, jak rozbít některý ze zažitých stereotypů v prostředí vaší firmy, změnit role a odpovědnosti nebo přijmout někoho zvenku. Navrhněte nový obchodní model nebo zlepšovák. Vneste trochu chaosu do uspořádaného světa.

2. Povzbuďte svůj mozek

Neopomíjejte základní učební techniky, jako je čtení či účast na kurzech, ale také odpočinek. Někdo jde běhat, někdo si dopřeje krátkou dovolenou. Věnujte se tomu, co pomůže „vyčistit hlavu“ vám a hledejte, jak to dělat jinak a lépe.

3. Požádejte o pomoc

Úspěšní vůdci mají kolem sebe své poradce. Začít můžete doma. Učte se ptát na své nedostatky a hlavně naslouchat.

4. Uspořádejte otevřenou diskusi

Oslovte odborníky na věci, které řešíte a nebojte se, že se ukáže, že vaše původní úvahy byly špatné. Horší by bylo, kdybyste si mysleli, že máte pravdu.

5. Vyhoďte sami sebe

Pokud se jako lídr nedokážete nebo nechcete změnit a nechat rozvíjet lidmi kolem sebe, věnujte se jiné práci. Vy i váš zaměstnavatel si zasloužíte něco lepšího.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com