Jak se coby manažer starat o své duševní zdraví

Být manažerem a inspirativním lídrem svého týmu znamená vyzařovat pozitivitu, motivovat své podřízené, předávat jim svoji vizi úspěchu a i v neúspěchu vidět příležitost. Není tedy divu, že se mnohým manažerům někdy zdá, že jsou pod velkým tlakem, a i zdánlivě nezdolný, sebevědomý a vždy duchapřítomný vedoucí týmu by se měl starat o své duševní zdraví. Zde je pět tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Napište si seznam věcí, za které jste vděční

Webová stránka Addicted2Success radí, že v denním shonu a tváří v tvář stresovým situacím často zapomínáme na ty zdánlivě malé věci, za které bychom měli být vděční. Sepište si seznam věcí, za které jste vděční, a nezapomeňte třeba na svoji rodinu, přátele, pohodového klienta nebo schopnosti či dobrou náladu vašeho týmu.

Buďte v pravidelném kontaktu s vašimi přáteli

Při plném pracovním vytížení a snaze vyvážit osobní a pracovní život se často nedostává tolik času na setkávání s přáteli. Přitom to jsou právě oni, se kterými si můžete promluvit i o věcech, o kterých se svými podřízenými a kolegy mluvit nemůžete. A díky těmto rozmluvám si budete schopni udržovat nad vším zdravý nadhled.

Nezapomínejte relaxovat

Život není jenom o práci. A i když se snažíte jít svým podřízeným příkladem nebo se jim snažíte co nejvíce pomáhat, musíte si umět naordinovat i relaxaci a odpočinek. To neznamená, že si nutně musíte sednout na pohovku k televizi. Odpočinek může (a měl by být) i aktivní, například formou sportu.

Nebojte se ukázat svým podřízeným i svoji lidskou stránku

Když se před někým snažíme předstírat emoce, které v danou chvíli ve skutečnosti nepociťujeme, může to vést k zásadní duševní nepohodě. Nebojte se ukázat i před svými podřízenými jako člověk a třeba jim přiznat, že jste ve stresu, že procházíte těžkým obdobím v osobním životě nebo že zkrátka někdy nemáte dobrou náladu.

Dodržujte zdravý životní styl

Základem zdravého ducha je zdravé tělo. Dodržujte zdravý životní styl, tedy pravidelný spánkový režim, zdravé stravování, dostatečný přísun tekutin a pravidelný fyzický pohyb.

 

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success