Jak se chová dobrý šéf

Správně vést tým lidí, být přirozenou autoritou. Jaké další vlastnosti by měl mít správný šéf? Dokáže vyjít vstříc svým podřízeným, umí jim naslouchat. Přílišná tvrdost a křik je jen bezradným pokusem o autoritu.

Samozřejmostí by mělo být i dodržování pravidel slušného chování, na což šéfové často zapomínají ve vztahu k ženám, které vnímají jen jako podřízené. Také pozitivní přístup a smysl pro humor přispívají k dobré náladě na pracovišti. Ta se pak odrazí i na výsledcích celého týmu.

Správný vedoucí by též měl držet své slovo a jít podřízeným příkladem. Pokud po zaměstnancích vyžaduje dodržování určitých pravidel, měl by se jimi sám řídit.

V jistých situacích se šéf nevyhne nutnosti vyjádřit svou nespokojenost s prací podřízených. Kritizovat však neznamená jen hanit chyby, ale také podřízeným ukázat, kde je udělali a šikovně je dotlačit k tomu, aby se sami zamysleli nad tím, jak je odstranit a neopakovat. Zmýlit se samozřejmě může i sám šéf, pokud však přizná vlastní chybu nebo dokonce poděkuje za upozornění na ni, podřízení pracovníci to zajisté ocení.

-hp-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz