Jak řídit vlastní strach

V obtížných časech je strach běžnou emocí. Manažeři by však neměli ukazovat strach svému týmu. V první řadě by měli převzít kontrolu nad sebou.

- Buďte realističtí. Můžete mít strach nejen o selhání firmy, ale především o to, že nedokážete plnit očekávání. Důležité je uvědomit si to. Pracujte ve své mysli s tím, že si připravíte scénáře možného vývoje a kroky k řešení. Z neznámého totiž bývá větší strach než z toho, co znáte.

- Spolehněte se na přátele. Promluvte si s přáteli, nejlépe však s nikým podřízeným. Získáte tak novou perspektivu. Samotné mluvení vám navíc uleví.

- Hledejte inspiraci. Najděte si způsob pro osvobození od strachu. Můžete například cvičit, udržovat se fit a zdraví. Někdo může najít naději ve víře, někdo v koučování svého týmu nebo v něčem zcela jiném, jako je dobrovolnictví. Tyto věci by vás měly naplňovat a pomoci oprostit se od vašich problémů prostřednictvím pomoci druhým.

- Buďte pozitivnější. Setrvávat ve strachu není dobré. Tohoto způsobu uvažování byste se měli zbavit. Vneste do své situace světlo a nahlížejte na ni pozitivněji.

-kk-
Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review