Jak řídit starší zaměstnance

Pracovní síla stárne. Silná generace lidí narozených po válce se blíží k důchodovému věku a dnešní generace manažerů narozených v sedmdesátých letech se musí učit, jak je efektivně řídit a motivovat. Článek nabízí několik rad.

- Zbavte se předsudků. Možná si myslíte, že starší zaměstnanci pracují tvrději nebo se nedají příliš lehce školit. Těchto stereotypů se vyvarujte. Starší zaměstnanci jsou jednotlivci jako kdokoli jiný a podle toho se k nim chovejte.

- Nezapomínejte na věkový rozdíl. Vždy mějte na paměti, že lidé mají v různém věku různé cíle a potřeby. Různé věkové skupiny proto představují různé manažerské výzvy.

- Komunikujte. Nepředpokládejte, že starší zaměstnanci automaticky vědí, co od nich očekáváte.

- Oceňujte jejich životní zkušenosti. Učte se od nich a totéž doporučujte dalším mladším zaměstnancům.

- Rozvíjejte je. Starší zaměstnanci potřebují trénink stejně jako mladší, i když v jiných oblastech.

- Dbejte na jejich bezpečnostní potřeby. Starší zaměstnanci potřebují benefity, které jim zajistí pokrytí zdravotních výloh a pomohou s finančním plánováním.

- Motivujte. Starší zaměstnanci vyžadují jinou motivaci než mladší. Pravděpodobně je bude méně zajímat možnost postupu než například uznání za dobře vykonanou práci.

- Nemusíte být „šéf“. Straší zaměstnanci vyrůstali v hierarchické společnosti, vědí, že jste jejich šéf. Starejte se však spíše o chod vašeho oddělení než zdůrazňování pozic.

- Buďte flexibilní. I starší zaměstnanci mohou mít zájem flexibilní pracovní dobu nebo zkrácený pracovní úvazek, neznamená to však, že všichni chtějí chodit brzy domů.

- Využijte je jako mentory. Nechte starší zaměstnance koučovat a podporovat mladší kolegy.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management