Jak řídit špatného šéfa

Někteří nadřízení se chovají jako tyrani nebo bezmocné děti, když se snaží zakrýt sebemenší nedokonalost. Současná doba, která zvyšuje jejich stres, tomu ještě více nahrává. Jak se ale pod takovým nadřízeným chovat? Naučte se „rodičovské" techniky, které vám pomohou řešit i ty nejobtížnější situace.

- Komunikujte. Udržujte pravidelnou, otevřenou a upřímnou komunikaci. Najdete-li odvahu k otevření diskuse, vyhnete se i negativní reakcím ostatních.

- Předvídejte. Učte se předvídat problémy a připravovat řešení.

- Smějte se. Použijte humor k oslabení tlaku a překážek v interpersonální komunikaci. Smích dodává konstruktivní energii a usnadňuje spolupráci.

- Řiďte směrem nahoru. Budujte si pozici proaktivního spolupracovníka a řešitele problémů. Šiřte pozitivní energii

- Neútočte. Budete-li se chovat stejně špatně, situaci jen zhoršíte. Vyhněte se pokušení vyhrát bitvu, ale ve výsledku prohrát válku. V klidu a uváženě mluvte se šéfem o tom, jak vás jeho chování ovlivňuje.

- Používejte pozitivní zdůrazňování. Když váš šéf odloží nevhodné chování, reagujte pozitivním hodnocením, jak vás inspiruje k tomu nejlepšímu. Chválení pozitivních kroků je silnou cestou k podpoře lepšího chování. Váš šéf si časem spojí lepší manažerský styl s pozitivní morálkou zaměstnanců a lepšími výsledky.

- Vyberte správné načasování. Zjistěte, která denní doba je nejvhodnější k oslovení šéfa. Všímejte si jeho nálady a zvyků a podle toho plánujte své kroky.

- Staňte se modelem chování. Ztělesňujte nejvyšší etické standardy a vyzařujte pozitivní energii. Udržujte si vyvážené chování a ke každé krizi přistupujte racionálně.

- Dobře své informace zabalte. Ujistěte se, že znáte ideální formu komunikace, kterou váš šéf preferuje. Sdělení, pro která by jinak byl nedostupný, mu představujte zajímavě, aby pro něho byla přesvědčivá.

- Stanovte hranice. V soukromí sdělte svým nařízeným, pokud již překračují hranice. Přistupujte k tomu však diplomaticky. Soustřeďte konverzaci na váš aktuální pracovní projekt. Samozřejmě je na vás, co dokážete tolerovat.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder