Jak řídit rozptýlený tým

Ilustrační snímek

Vedete tým, který nesedí společně v jedné budově? Pokud víte, jak na to to, neliší se řízení takového týmu příliš od řízení toho běžného. Přesto to není nic snadného. Základem je transformovat tradiční manažerské techniky. Server Allbusiness.com popsal několik rad, jak toho dosáhnout.

1) Jasné požadavky

V týmu, který je rozptýlený, bývá složitější udělat z vašich očekávání jasné a srozumitelné pokyny. Slovní instrukce mohou být špatně pochopeny, e-maily mohou být přehlédnuty nebo zapomenuty a setkání mohou být zmeškána. Musíte být tedy naprosto konkrétní a přesní, aby váš tým věděl přesně, co se od něj očekává a kdy se to od něj očekává. Nejlepším řešením je zapojit systém řízení projektů, který vymezuje role, povinnosti a cíle. Díky tomu budou mít členové vašeho týmu prostředek pro komunikaci mezi sebou a vy získáte z projektů ty nejlepší výsledky.

2) Pravidelná komunikace

To, že řídíte tým na dálku, neznamená, že se se svými lidmi nebudete pravidelně komunikovat. Možností je spousta: telefonování, instant messaging, videokonference...  Nezapomínejte, že zaměstnanci, které nevidíte tváří v tvář, jsou pořád lidé, občas si proto s nimi neformálně popovídejte. Snažte se týmu co nejvíce pomáhat v dosahování cílů a v případě potřeby být po ruce.

3) Snadno dostupné komunikační kanály

Pokud se svým týmem nesdílíte stejný prostor, komunikace je složitější. Nestane se, že na kolegu během dne narazíte a je rovněž složitější domlouvat si schůzky. Proto musíte být vy i členové vašeho týmu snadno kontaktovatelní. Hodí se mít na sebe pro případ potřeby soukromé číslo nebo kontakt na Skypu.

4) Vhodní členové týmu

Základem je vybrat si vhodné lidi, ne každý je pro takovou práci vhodný. Základem je samostatnost a zodpovědnost.

5) Dohodněte se na časových intervalech

Od začátku si ujasněte časy, kdy budete váš tým kontaktovat a za jak dlouho by měla přijít odpověď.

-ka-

Zdroj: AllBusiness - americký server a komunita pro malé a střední podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje AllBusiness