Jak řídit primadony?

Jak efektivně řídit zaměstnance, kteří disponují hvězdným talentem a výkonností, ale jejich ego se vymyká kontrole, a poškozuje tak týmovou atmosféru a práci? Má vůbec smysl se tím zabývat? Pokud je takový zaměstnanec skutečně dobrý v tom, co dělá, neměli byste se jej hned zbavovat. Stojí za to pokusit se naučit jej být členem týmu.

Pracujte spolu

Tento druh zaměstnanců často potřebuje mentora. Poskytujte zpětnou vazbu ohledně jejich chování a učte je nést odpovědnost za všechno, co dělají.

Zajistěte, aby zacházení odpovídalo výkonnosti

Pokud dotyčný zaměstnanec patří k nejvýkonnějším, pravděpodobně se mu dostává určitého zvláštního zacházení, které jen podporuje jeho ego. Ujistěte se proto, že vaše zacházení skutečně odpovídá výkonnosti.

Dejte svobodu

Hvězdy potřebují svůj prostor. Pokud tedy hvězdnému zaměstnanci dáte prostor k samostatnému uvažování, snadněji si uvědomí, že může být příčinou problémů.

Zjistěte skutečné zájmy

Pokud vám hvězdný zaměstnanec způsobuje problémy s jasným cílem, který jde proti vaší firmě a jejím cílům, pak máte skutečný problém.

Vyžadujte odpovědnost

Jakmile odhalíte problém, je třeba začít jej s dotyčným zaměstnancem co nejdříve řešit. Osobně se sejděte, stanovte si realistické cíle a dejte mu prostor k nápravě.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com