Jak řídit perfekcionisty

Mít v týmu perfekcionistu znamená určité výhody i nevýhody zároveň. Výhodou je, že je to člověk s vysokými standardy a citem pro detaily; nevýhodou to, že přes detaily nevidí priority. Na vás pak je, abyste dokázali využít jeho kvalit. Bude to náročné, nikoli však nemožné. Jak na to radí článek ze série Best practices na serveru Harvard Business Review:

Oceňujte pozitiva

Perfekcionisté bojují s delegováním a neumějí si efektivně rozvrhovat čas. I přesto však jejich chování není ve všem špatné. Mívají nadšení pro věc a chtějí být nejlepší, čímž pomáhají zvyšovat standardy lidí kolem sebe – za to je nezapomínejte pochválit.

Dávejte jim správnou práci

Perfekcionisté nezvládají složité projekty, které vyžadují zapojení více lidí. Jejich puntičkářství však lze zúročit v rolích s užším záběrem. V každé organizaci se najdou pracovní role vyžadující přísnou pozornost vůči detailům.

Pomáhejte jim získat vlastní přesvědčení

Perfekcionisté potřebují ukázat, kdy přesně jejich chování vede k negativním výsledkům. Vysvětlujte jim to spolu s vytyčováním priorit. Ukazujte jim svým vlastním chováním, že opuštění snahy o dokonalost je krokem k dosahování širších cílů.

Koučujte

Perfekcionisté se nedokáží změnit ze dne na den. Ukazujte jim proto dlouhodobě, že se o ně skutečně zajímáte. Snažte se je spojit se zkušenějšími mentory, kteří již své perfekcionistické tendence překonali.

Pozor na zpětnou vazbu

Perfekcionisté mívají problémy s přijímáním kritiky. Zkuste se jich proto nejprve zeptat, jakou formou by od vás chtěli slyšet komentář k tomu, jak mohou zlepšit své výsledky.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review