Jak reagovat na záludnou otázku: Kolik jste brali na předchozí pozici? (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, že příprava je pro zvládnutí této otázky opravdu nutná. Nyní si projdeme další tipy – například, že někdy je skutečně dobré diskusi pozastavit, abyste získali příležitost připravit si, co řeknete a jaké argumenty použijete.

Ilustrační snímek

Zprostředkovatelé mohou být vaši spojenci

Když mluvíte s náboráři nebo headhuntery, nezapomeňte, že i vy potřebujete získat informace o firmě, abyste se mohli řádně připravit na pohovor. Od náboráře potřebujete získat asi tolik informací, kolik poskytujete vy sami.

Chtějte vědět podrobnosti o firmě, o příslušné pozici a nebojte se zeptat ani na předpokládaný balíček benefitů nebo úroveň nabízených mezd. Tímto způsobem budete vědět, co můžete očekávat během pohovoru, doporučuje nám web thebalance.com.

Neztrácejte čas, ale nebojte se ani o něj požádat

Diskuze o vaší předchozí mzdě by se neměla odehrát až na samém konci pohovoru, protože tak se vystavíte riziku, že jste celým náborovým procesem procházeli zbytečně. Může se totiž stát, že výsledná nabídka nebude odpovídat vašim očekáváním a potřebám a nepůjde s ní nijak hnout. A to by pro vás bohužel znamenalo, že jste právě zbytečně promarnili celkem dost času.

Někdy však možná naopak budete potřebovat nějaký čas navíc, abyste si mohli v klidu srovnat svá očekávání, kritéria a také abyste mohli popřemýšlet o tom, jak si svůj požadavek nejlépe obhájíte. Nebojte se otevřeně říct, že toto je důležité rozhodnutí a že byste se k němu chtěli vrátit a probrat ho raději až zítra.

To obvykle povede k tomu, že následující den proběhne telefonický rozhovor. A to je dokonce pro některé lidi dobré, protože se jim po telefonu lépe vyjednává. Můžete se tak totiž spolehnout na předem připravené varianty, argumenty a data. Když vám tedy ožehavou otázku někdo položí, nemusíte se cítit povinni okamžitě odpovědět. Vždy můžete požádat o více času na rozmyšlenou.

-jk-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance

Články v sérii

Aktuální

Jak reagovat na záludnou otázku: Kolik jste brali na předchozí pozici? (1/2)

Aktuální

Jak reagovat na záludnou otázku: Kolik jste brali na předchozí pozici? (2/2)