Jak propustit kolegu (2/2): Zbývající kroky

Oznámením zprávy o propuštění vaše práce ještě nekončí. V předchozím článku jsme se dozvěděli, jak nejlépe přistupovat k oné kritické a nepříjemné záležitosti, totiž samotnému oznámení. Nyní uvidíme, co je třeba udělat dále. O co se ještě musíte postarat?

Manažer se zkrátka musí ujistit, že pracovník z firmy odejde hladce a bez potíží.

Ilustrační snímek

Naprosto jasné je, že zaměstnanec, který opouští firmu, by měl mít jasnou představu, koho a jak má kontaktovat v případě, že v příštích měsících vyvstanou dodatečné otázky týkající se jeho odměny a benefitů nebo jakýchkoli dokladů a dokumentů, vysvětluje článek na webu businessnewsdaily.com.

Odevzdáno musí být vše, co firma zaměstnanci poskytla

Veškerý majetek vydaný firmou musí být opět odevzdán. To zahrnuje mobilní telefon, notebook, klíče od různých dveří nebo skříněk. Také je potřeba zrušit všechna softwarová oprávnění, hesla a účty dotyčného pracovníka.

A konečně by po rozhovoru, při kterém je propuštění oznámeno, už měla být připravena veškerá nutná dokumentace k podpisu. Po oznámení propuštění se tak může rovnou plynule přejít k vyřízení administrativy.

Formality pomohou přesunout pozornost

Konečný stav mzdy a benefitů i smlouvy o mlčenlivosti, to vše musí být zkompletováno a uloženo. Je třeba mít vše dobře zaznamenáno a podepsáno, aby bylo možné vše vysledovat a doložit v případě potřeby, například kdyby bývalý zaměstnanec v budoucnu firmu nějakým způsobem napadl. Samozřejmě toto můžete přenechat kolegům z oddělení HR .

Toto vše zároveň pomáhá přesunout pozornost zaměstnance z propuštění samotného na to, co je potřeba podepsat a zpracovat, na nezbytnou byrokracii. A pokud poskytujete odstupné, můžete zmínit, že nepříznivý dopad ukončení pracovního poměru na zaměstnance a jeho rodinu bude aspoň do určité míry menší.

-jk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily

Články v sérii

Aktuální

Jak propustit kolegu (1/2): Oznámení špatné zprávy

Aktuální

Jak propustit kolegu (2/2): Zbývající kroky