Jak prokázat vůdcovské kvality

Pracujete ve svém oboru již delší dobu a myslíte si, že máte předpoklady pro vedení druhých. Oficiální vůdcovskou roli vám však dosud nepřidělili. Jak můžete dokázat, že jste připraveni postoupit do vedoucí funkce? Ať už byste této role rádi dosáhli u stávajícího, nebo nového zaměstnavatele, držte se následujících rad.

Ukažte schopnost řešit problémy

Dobří vůdcové jsou inovativní, proaktivní a jdou příkladem. Tyto kvality můžete ukázat, když budete úspěšně vyhledávat problémy na svém pracovišti a přicházet s řešeními. Hledáte-li nové zaměstnání, zdůrazněte svou schopnost řešit problémy v životopisu.

Pozorujte ostatní vůdce

Inspirujte se u dalších firemních vůdců. Rozhlédněte se kolem sebe a všímejte si, jakými kvalitami disponují. Ucházíte-li se o nové zaměstnání, seznamte se předem s vizí a hodnotami dané firmy. V životopise pak zdůrazněte své vlastnosti, které jim odpovídají.

Převezměte vůdcovskou roli

Ukažte, že jste připraveni postoupit na kariérním žebříčku tím, že převezmete vůdcovskou roli ve své současné pozici. Nabídněte se jako dobrovolník pro řízení projektu. Žádejte o větší odpovědnost a ukažte, že ji zvládnete. Tyto zkušenosti neopomeňte ani v životopisu.

Zastupte šéfa

Nabídněte se jako zástupce nadřízeného, která odjíždí na služební cestu nebo dovolenou. I když to může znamenat více práce, je to skvělý způsob, jak prokázat vaše vůdcovské kvality.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder