Jak připravovat podřízené na role lídrů?

Každý manažer by měl myslet na to, že jednou bude povýšen nebo odejde na jinou pozici, a proto by si měl vychovávat své nástupce. Lídři mezi podřízenými se navíc dokáží lépe rozhodovat a sami řídit svou práci. Jak ale ze zaměstnanců udělat budoucí lídry? Na tuto otázku se nedávno zaměřil server thedailymuse.com, který doporučil, aby manažer vystupoval vůči svým lidem jako mentor, a shrnul následující doporučení.

Berte je na společenské akce

Ze začátku vás možná budou nenávidět, pak však ocení, že jste je naučili navazovat kontakty a komunikovat s neznámými lidmi. Můžete začít v rámci firmy a postupně přecházet až k velkým konferencím a dalším důležitým akcím ve vašem oboru.

Ukazujte jim souvislosti práce manažera

Dejte si závazek, že budete své lidi seznamovat s širším kontextem vaší role ve firmě. Umožněte jim, aby si vyzkoušeli role vedoucích projektů nebo například porad. Učte je nést odpovědnost za práci druhých.

Učte je uvažovat samostatně

Neodpovídejte hned na všechny otázky. Když za vámi podřízení přijdou se žádostmi o pomoc, veďte je k tomu, aby si nejprve zkusili najít řešení sami.

Budujte pocit společného smyslu

Vaši lidé nebudou uplatňovat dovednosti, kterým je učíte, dokud nebudou cítit, že jim věříte, umíte je ocenit a jejich práce má smysl pro fungování firmy. Začněte tím, že jim dáte příležitost samostatně rozhodovat, budete naslouchat jejich myšlenkám a uplatňovat je v praxi.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse