Jak přijmout zpětnou vazbu: Je to šance, nesmíme si ji brát osobně

Vnímat zpětnou vazbu jako osobní urážku nebo útok je velmi snadné. Není to však správná reakce, protože negativní hodnocení našeho výkonu je vlastně šance na to dát věci do pořádku. Kdyby se s vámi váš nadřízený už nechtěl zdržovat, bylo by to mnohem horší.

Ilustrační snímek

Navíc chce-li manažer motivovat svůj tým, musí kolegy činit zodpovědnými za to, co nefunguje a za co oni mohou.

Veškerá zpětná vazba, kterou obdržíme, by pro nás měla být přínosná. Jenže ne všechna zpětná vazba bývá pozitivní. Často se potýkáme s negativní zpětnou vazbou. Přijměte ji, i když je to někdy velmi obtížné. Zvláště v dobách, kdy celá firma prochází ořezáváním nákladů a restrukturalizací.

Váš nadřízený, který vám dává negativní zpětnou vazbu, však dobře ví, že si to prostě poslechnout potřebujete. Jinak by to v budoucnu skončilo ještě hůře jak pro vás, tak pro celý tým. Váš nadřízený za to nese zodpovědnost a musí vás upozornit na to, že nastal problém. To je jediný způsob, jak se může konečný výsledek změnit k lepšímu, připomíná nám web addicted2success.com.

Zaměřte se na to, jak můžete lépe pomáhat ostatním

  • Neberte si to osobně: Udržte si odstup a mějte emoce pod kontrolou. Hodnocení bývá založeno na výkonnosti a minimálně z části se zakládá na objektivních kritériích. Nemá nic společného s tím, kdo jste jako člověk, jako osoba. Soustřeďte se na to, co se dozvídáte o výsledcích své práce.
  • Zaměřte se na data: Váš výkon by měl být popsán na základě specifických a konkrétních, uchopitelných příkladů. Naslouchejte a dělejte si poznámky. Neodpovídejte příliš brzy, protože to dělají lidé, kteří se potřebují chovat defenzivně. Poslechněte si, co odpozorovala druhá strana, abyste mohli pochopit, kde je potřeba zlepšení.
  • Stanovte si jasnou vizi: Po obdržení zpětné vazby si přečtěte své poznámky a popřemýšlejte o tom, co jste právě slyšeli. Zamyslete se, jak by mělo vypadat zlepšení. Zaměřte se na představu situace, kdy jsou věci už v pořádku. Teprve potom si naplánujte kroky, které vás tam dostanou.

 

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success