Jak přežít šéfa s nereálnými požadavky

Ilustrační snímek

Každá práce je občas náročná. Pokud je však váš šéf přehnaně náročný ve všem, co po vás požaduje, bývá to spíše ke škodě než k užitku. Takový šéf může mít potřebu vše kontrolovat, bát se o svou pozici nebo být tvrdošíjný perfekcionista. Každopádně mu chybí schopnost empatie, ale je to váš šéf a vy mu nemůžete jen tak říci, že se s ním nedá pracovat. Pokud tedy nechcete zcela odejít, máte dvě možnosti – ztratit motivaci a vyhořet, nebo se naučit svého šéfa řídit. Jak na to, radí server Forbes.com.

Neberte to jako osobní útok

Když se rozhlédněte kolem sebe, pravděpodobně uvidíte, že váš šéf se chová stejně i k ostatním. Zkuste se zamyslet nad příčinou. Možná je to jeho povaha. Možná má nad sebou stejně náročného šéfa.

Nenechte se zneužívat

Nestavte se do pozice mučedníka, který musí přijímat odpovědnost za věci, které nedokáže ovlivnit. Pokud váš šéf neví, že podáváte skvělé výkony, nebo se tak alespoň chová, řekněte mu to. Dávejte si však pozor na přílišné emoce. Raději než hysterií se vyzbrojte smyslem pro humor.

Zdokonalujte se v naslouchání

Dobře poslouchejte, co vám šéf říká. Vzhledem k tomu, kolik požadavků vždy mívá najednou, však nezapomínejte vždy nakonec tyto požadavky shrnout. Jednak se ujistíte, že si rozumíte, a jednak tím svého šéfa upozorníte, že jeho požadavky mohou být přehnané. Vždy se dohodněte na prioritách.

Zachovejte si pozitivní přístup

Čím negativněji se budete chovat, tím více si váš šéf bude myslet, že jste neschopní. Když uvidí váš klid a snahu dosahovat co nejlepších výsledků, spíše mu dojde, že po vás někdy chce příliš. Jakmile uvidíte, že se váš šéf začne chovat tak, jak byste si představovali, dejte mu to co nejdříve najevo. Poděkujte mu, že vás chápe. A dávejte mu vědět o svých úspěších, protože jsou to i jeho úspěchy.

Hledejte řešení

Pokud již předem víte, že nastane nějaký problém, upozorněte na to včas. Zároveň však také navrhujte řešení. Nemusí to hned být konečné a správné řešení, musíte však ukázat, že o problémech jen nemluvíte, ale také přemýšlíte. Když budete pouze chodit s problémy, váš šéf si bude myslet, že máte málo práce.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com