Jak přežít pod novým šéfem

Ilustrační snímek

Váš nový šéf by měl být v prvé řadě informován o tom, jaký je váš osobní rozvojový plán a čemu se zrovna věnujete. Ukažte, že máte v úmyslu se přizpůsobit a očekávejte změny. Nezapomínejte však, že nezbytným předpokladem pro dobrou spolupráci jsou vyjasněná očekávání. O svém šéfovi byste se měli chtít dozvědět co nejvíc, proto si jej vygooglujte nebo najděte jeho profil na síti LinkedIn.

A až se konečně setkáte osobně, dejte najevo, že svého nového nadřízeného chcete poznat. Na oplátku zase poskytnete nějaké informace vy, ať mezi vámi funguje reciprocita. Hned od začátku také hlídejte novému šéfovi záda, ať se na vás může spolehnout tak, jako kdybyste spolu pracovali už několik let. To, že se teprve seznamujete, na nutnosti hrát týmově nic nemění, radí web magement.about.com.

1) Začněte si to dobře

Buďte proaktivní a představte se včas. Klidně pošlete svému novému šéfovi sumář svých odpovědností a posledních i aktuálně běžících projektů, aby věděl, čemu se nyní věnujete.

2) Nového šéfa uvítejte

Ukažte trochu aspoň trochu nadšení, optimismu a iniciativy. Nebuďte cyničtí a ani si při představování na nikoho nestěžujte. Nechovejte se, jako byste věděli všechno. Bystrý úsudek však nový šéf vždy ocení.

3) Vyjasněte si očekávání

Jasná očekávání jsou předpokladem dobře fungujícího pracovního vztahu. Musíte mít jasno i v tom, co očekáváte od svého šéfa. Pokud se vás na to sám zeptá, je to obvykle dobré znamení. Nejspíš to bude dobrý šéf.

4) Otevřete se změnám

Naslouchejte tomu, co by chtěl váš šéf změnit. Nemusíte tyto nápady a návrhy hned hodnotit, spíše se soustřeďte na to, zda neuslyšíte nějaký opravdu dobrý nápad, který by pro vaše oddělení nebo tým mohl být změnou k lepšímu. Buďte spojencem svého šéfa, pokud však některý jeho návrh bude úplně mimo, zdvořile ho na to upozorněte.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management