Jak přežít líného kolegu

Ilustrační snímek

Všichni občas narazíme na kolegu, který v práci tráví většinu času na obědě, vyřizováním soukromých telefonátů nebo surfováním po internetu. Někdy dokonce i spí. Je to zkrátka líný člověk, který vás stále více rozčiluje. Jak s takovým kolegou vydržet? První pravidlo zní: Netravte celé dny tím, že budete myslet na to, jak váš kolega nedělá svou práci. Snažte se jej nevnímat a soustředit se na svou práci. To se však snadněji řekne, než udělá. Přečtěte si proto následující doporučení, která byla zveřejněna na serveru Forbes.com.

1. Nezabývejte se tím, co je a není spravedlivé

Když budete poukazovat na to, že chování vašeho líného kolegy není fér, bude vás to pouze stresovat a nic se nezmění. Zkuste svou energii věnovat sobě a snažte se být co nejlepší.

2. Nenechte se vyprovokovat

Když budete ztrácet svůj čas a energii rozčilováním, podepíše se to na vašich pracovních výkonech. Navíc vás vaše okolí začne vnímat jako dalšího nepříjemného kolegu.

3. Nestěžujte si bez rozmyslu

Nechoďte za svým šéfem s pouhým konstatováním, že máte kolegu flákače. Připravte si argument, který vzbudí jeho pozornost. Můžete jej například požádat o radu v situaci, kdy nemůžete pokračovat v práci na projektu, protože váš kolega není schopen dokončit svou část.

4. Nenechte se zatáhnout do flákání

Líní kolegové mají tendenci učit ostatní svým zvykům. Vy však s nimi nemusíte sedět na obědě dvě hodiny ani s nimi klábosit pokaždé, když se zastaví u vašeho stolu. Říkejte jim jasně, že nemáte čas. Pokud máte společnou odpovědnost za splnění úkolů, připomínejte jim, co ještě musejí udělat.

5. Využijte příležitosti stát se lídrem

Ukažte svému šéfovi, že máte zájem řešit složité situace. Nabídněte se jako lídr, který se pokusí příslušnému kolegovi pomoci s jeho cíli. Možná se ukáže, že není líný, jen si neumí zorganizovat čas nebo momentálně řeší nějaký osobní problém.

6. Nesouhlaste se společnými projekty

Pokud máte skutečně chronicky líného kolegu, vyhýbejte se projektům, při jejichž plnění byste na něm záviseli. Jestliže spolu pracovat musíte, nezbude vám nic jiného, než počítat s jeho leností při plánování práce na projektu. Můžete také využít této příležitosti apelovat na svého šéfa, aby vám poskytl více zdrojů.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com