Jak přežít a využít networking

Start nového podnikání nebo hledání nových příležitostí v kariéře se neobejde bez networkingu. Někteří šťastní jedinci sice mají pro budování kontaktů přirozený talent, i zkušení profesionálové však mohou bojovat s obavami. Jak se co nejlépe vypořádat s networkingovými setkáními radí článek na serveru mashable.com.

  1. Připomínejte si, že nepřicházíte něco získat, ale něco nabídnout – přispět společnému setkání, pomoci druhým a dozvědět se, co dělají ostatní profesionálové.

  2. Snažte se nepůsobit zoufale. Bez ohledu na to, jak moc potřebujete nové klienty nebo zaměstnání, to nedávejte při hovoru najevo.

  3. Veďte skutečné rozhovory. Vyvarujte se nesrozumitelného žargonu a připravte si jednoduché odpovědi na otázky typu, co děláte. Mluvte přirozeně jako při jakémkoli jiném rozhovoru.

  4. Pokládejte otevřené otázky. Nezabíjejte rozhovor otázkami, na které se dá odpovědět jednoslovně.

  5. Omezte konzumaci alkoholu. Nespoléhejte na to, že vám alkohol pomůže k uvolnění. Při konverzaci s potenciálními klienty či zaměstnavateli byste vždy měli být v plné formě.

  6. Nepodceňujte všechny kontakty, které potkáte. Možná jste původně chtěli mluvit s někým jiným, nevzdávejte se však příležitostí, které můžete získat od toho, s kým právě hovoříte. Vždy mu věnujte plnou pozornost.

  7. Berte networking jako profesionální dovednost, kterou je třeba trénovat. Nejvíce se naučíte praxí.

-kk-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable