Jak přemoci negativní myšlenky, které se neustále vracejí

Některé myšlenky se velmi často opakují, vracejí se téměř každý den. Pokud jsou negativní, může nám pomoci mindfulness, čili bdělá, uvědomělá pozornost. Právě díky ní můžete zlepšit to, čím zaměstnáváte svou vlastní mysl.

Ilustrační snímek

Myšlenkové vzorce

Negativní vzorce v našem myšlení mohou snižovat kvalitu našeho života. Tyto vzorce obvykle mají počátek někde hluboko v naší minulosti. Patrně za nimi stojí něco, co se odehrálo už dávno, když jsme ještě byli velmi mladí, málo vyzrálí a málo kompetentní.

Mohlo se to stát ve škole. Možná jsme např. kdysi museli udělat prezentaci, ale nevěděli jsme, jak na to. Nikdo nám nepomohl a neporadil. Nebo jsme možná zažili něco jiného, kdy jsme potřebovali pomoc a podporu, ale nikdo – ani naši rodiče, ani naši přátelé, nám ji nedodali. Utrpěli jsme tím šrám na duši, poznamenalo nás to. Teď se tyto negativní vzpomínky vracejí, protože jsou zachycené hluboko v našich myslích – a my se k nim pak nechtěně pravidelně vracíme.

Když tyto staré vzpomínky vyplují napovrch, můžeme prožít návaly úzkosti a stresu. Ztrácíme soustředění, naše odhodlání a elán někam mizí a my nejsme schopni si ani plně užívat to, co právě děláme.

Vědomá bdělost: Žijte v tomto okamžiku

Abychom se odpojili od našich starých a nechtěných myšlenkových vzorců, měli bychom trénovat pozorování naší vlastní mysli. Když svou mysl vědomě pozorujete, jste najednou schopni si uvědomit, že ty nebo ony myšlenky už nejsou nutné. Od onoho negativního zážitku jste ušli už dlouhou cestu. Staré neúspěchy nám posloužily jako příležitosti k učení a my už zpravidla nejsme tak slabí a ztracení, jako jsme byli kdysi před mnoha lety. Když budete vědomou, bdělou všímavost k vlastním myšlenkám trénovat, naučíte se uvědomovat si, co se děje ve vaší mysli. Budete pak schopni taky sebe sami uklidnit, říká článek na webu psychologytoday.com.

Bdělá všímavost, tedy mindfulness, je také o tom, že se nezaměřujeme na požadovaný výsledek naší činnosti, pokud nás to dostává pod tlak. Když se místo toho soustředíme na aktivitu samotnou, úzkost zmizí. Tím se náš výkon zlepší, a navíc si to, co děláme, také více užijeme. Všímavost nám tak pomáhá být cítit se víc v pohodě a být produktivnější. Nakonec právě tím, že svou pozornost zaměříme na aktivitu, které se právě věnujeme, můžeme opět uniknout našim starým, opakujícím se strachům.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today