Jak překonat strach z létání

Chorobný strach z létání letadlem (aviofobie) postihuje řadu lidí. Nic na tom nemění ani skutečnost, že nad našimi hlavami létají miliony lidí a jen zřídka dochází k nehodám. Lidský mozek je prostě naprogramovaný na to, že cestování po zemi je bezpečnější. Strach z létání zahrnuje panické ataky, nevolnost či zvracení. Většina lidí však může tento strach překonat.

- Rozdělte si jednotlivé příčiny strachu. Příčinou strachu mohou být různé důvody, například klaustrofobie, strach z výšky, turbulencí či neznámých mechanických zvuků, teroristických útoků nebo jednoduše z toho, že člověk nemá situaci pod kontrolou.

- Vzdělávejte se. Snažte se získat co nejvíce znalostí o cestování letadlem a letadlech. Statisticky jsou mnohem pravděpodobnější nehody na silnici než ve vzduchu. Můžete se vzdělávat pomocí literatury, on-line nebo ve speciálních kurzech.

- Snižujte svou citlivost a vystavte se obávané situaci. Sepište si situace, které ve vás vyvolávají paniku. Pak je ve své mysli spojte s relaxačními technikami. Zkuste jít na letiště, procházet se a sledovat letadla, podniknout krátký let s přáteli a rodinou, abyste se zbavili svého strachu.

- Hledejte podporu. Existují například různá on-line fóra pro lidi se strachem z létání. Můžete se také setkat s lidmi, kteří svůj strach již překonali.

- Vyzkoušejte terapii. Mnoho lidí se zbavilo svých strachů díky profesionální pomoci psychoterapeutů.

- Vyzkoušejte léky. Některým lidem vyhovují léky proti úzkosti, když již neúspěšně vyzkoušeli jiné metody.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com