Jak poznáte, že ve vašem týmu vládne toxické prostředí

Toxické pracovní prostředí. Často skloňovaný termín, o kterém se mluví jako o velkém nepříteli produktivity a udržitelnosti práce i jako o jednom z nejčastějších důvodů, proč lidé podávají výpověď. Je to prostředí, kde často vládne nezdravá atmosféra, kde hrozí syndrom vyhoření pracovníků a kde panují takové nedostatky v organizaci práce, systému delegace práce a v komunikaci, že to ohrožuje produktivitu pracovníků i jejich duševní zdraví. Toxické pracovní prostředí je v drtivé většině způsobeno toxickým vedením. Pokud tedy vypozorujete ve vašem týmu následující znaky toxického pracovního prostředí, alespoň budete vědět, že se musíte ihned zaměřit na nápravu vašeho stylu vedení a na urovnání vztahů v rámci týmu.

Ilustrační snímek

Tento seznam signálů toxického prostředí uveřejnil server The Muse.

Pomlouvání

Pomlouvání a absence důvěry mezi pracovníky jsou typickým znakem toxického pracovního prostředí. Zdravě a udržitelně pracující tým si naopak vypomáhá a nehází na sebe navzájem špínu.

Glorifikace nezdravých pracovních návyků

Dalším častým znakem je obhajoba nebo dokonce glorifikace nezdravých pracovních návyků, jako je workoholismus, práce přesčas nebo jednání odporující předpisům, oficiálním stanovám společnosti či dokonce zákonům.

Absence transparentní komunikace

Efektivní a otevřená komunikace je alfou omegou produktivity jakéhokoliv týmu. Pokud spolu členové týmu nejsou ochotni nebo neumí efektivně komunikovat, může to opět odkazovat na toxické pracovní prostředí.

Neochota zkoušet nové postupy

Na toxickém pracovišti se zpravidla lidé bojí dělat chyby a nejsou motivováni k tomu se dále rozvíjet a zkoušet inovativní postupy.

Žádné vypomáhání mezi pracovníky

Efektivně pracující tým využívá předností jednotlivých pracovníků, efektivně si rozděluje práci a především si navzájem kamarádsky vypomáhá. Jestliže nejsou pracovníci ochotni převzít dočasně část zátěže někoho jiného a neexistuje tedy vypomáhání mezi zaměstnanci, může to být znakem nezdravé soutěže a nedůvěry v rámci týmu.

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse