Jak poznáte, že váš nejlepší člověk chce odejít?

Ilustrační snímek

Jako manažer týmu jistě nechcete přijít jednoho dne do práce a zjistit, že váš nejlepší člověk z ničeho nic dal výpověď. Ne vždy můžete zabránit tomu, aby skutečně odešel. Pokud však chcete předejít alespoň tomu, že budete tímto odchodem překvapeni, musíte se naučit lépe dívat kolem sebe a včas komunikovat. Pravidelně mluvte se svými lidmi o tom, jak jsou u vás spokojeni a co plánují dál. Server BusinesWeek.com upozornil na pět varovných signálů, že se nejlepší člen vašeho týmu chystá opustit loď.

1. Přestal si stěžovat

Pokud váš nejlepší člověk přestane přicházet s náměty na zlepšení vašich každodenních činností, pravděpodobně již pochopil, že jen plýtval svou energií. Dost možná již rozesílá životopisy.

2. Účastní se více společenských akcí

Když zaměstnanec, který dosud neměl čas scházet se s důležitými lidmi z oboru, začne obcházet společenské akce, mějte se na pozoru. Očividně hledá nové příležitosti.

3. Začal se zajímat o čísla

Když zaměstnanec, který vám nemusí nic dokazovat, začne pátrat po statistikách své úspěšnosti ve firmě, zbystřete. Pravděpodobně to potřebuje do životopisu.

4. Chce více pracovat na externích úkolech

Jestliže dosud řešil hlavně interní věci a nyní chce blíže pracovat se zákazníky a prodejci, je to podezřelé. Ukazuje to na zájem začít někde jinde.

5. Ztratil zájem o možnost povýšit a získat více peněz

Pokud jej vždy zajímala možnost dlouhodobého rozvoje kariéry u vaší firmy a nyní k ní přistupuje více než laxně, bude k tomu mít své důvody. Jaké asi?

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek