Jak poznat lháře? 4 signály, které vysílají ti, kteří nemluví pravdu

Práce týmového vedoucího a psychologa se v určitých bodech překrývají. A to především co se týče schopnosti empatie, „čtení“ emocí a myšlenek podřízených či kolegů a schopnost přizpůsobit se stylu jednání druhého člověka. A i proto by se každému manažerovi hodilo vždycky poznat, když se mu někdo snaží lhát. Naštěstí pro nás si i ti nejpřesvědčivější lháři většinou nedokážou ohlídat následující 4 signály, které nevědomky vysílají lidé, kteří se nás snaží obelstít.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Psychology Today.

Absence očního kontaktu

Oči jsou bránou do duše a mnoho nám prozradí i co se týče lhaní. Dejte si pozor na přerušený oční kontakt, uhýbání očima, těkání po místnosti. Ke konci schůzky se člověka, se kterým jednáte, zeptejte, jestli vás seznámil s úplně všemi riziky, které se potenciálně váží k jeho nabídce. Jestliže před odpovědí tento člověk uhne očima, dejte si pozor. Je totiž možné, že před vámi něco tají.

Zakrývání úst rukou

Ruka položená na kteroukoliv část hlavy většinou značí větší či menší míru nervozity. Ruka položená při mluvě na ústa pak může být podvědomým obranným reflexem člověka, který říká něco, co není slučitelné s úplnou pravdou.

Poklepávání rukou nebo nohou

U mnoha lidí může být klepání nohou normálním špatným zlozvykem, který nemusí značit nic závažného. Jestliže ale mluvíte s člověkem, který takový zlozvyk nemá, a při nějaké promluvě začne nervózně poklepávat nebo třást nohou, buďte na pozoru. V kombinaci s jinými varovnými signály se může jednat o projev nervozity při vědomém obelhávání.

Vágní vyjadřování

Pokud jejich odpověď obsahuje lež, lidé často odpovídají zbytečně dlouhými, vágními a komplikovanými odpověďmi, a to in a uzavřené otázky typu ano/ne. Komplikované odpovědi by vás měly zarazit především u lidí, kteří se jinak vždy vyjadřují úsporně a věcně.

 

 

-mm-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today