Jak povzbudit morálku na začátku roku

Ilustrační snímek

Vánoce jsou za námi a do dalšího volna daleko. Ekonomika je ve stejném stavu jako před svátky, venku je zima a v práci vládne stres. Jak si v tuto dobu udržet motivaci zaměstnanců? Manažeři většinou reagují dvěma způsoby – sázejí na rétoriku a hecují své týmy hesly typu: „My to dokážeme!“, nebo vytyčují velké agresivní cíle, které se velmi často nepodaří realizovat. Server Inc.com radí zůstat při zemi a držet se 7 jednoduchých pravidel.

1. Buďte upřímní

Nesnažte se zastírat rizika, s nimiž se vaše firma potýká. Zaměstnance tím před strachem neuchráníte.

2. Připomeňte smysl vašich aktivit

Vaši lidé by měli vědět, proč – kromě peněz – má smysl chodit každý den do práce.

3. Mějte připravený plán

Vytyčujte cíle, které budou smysluplné a reálné, aby naopak neposílily beznaděj ve vašich řadách. Soustřeďte se na měřítka, která ukáží skutečný pokrok správným směrem.

4. Buďte osobní

Oslavujte osobní úspěchy zaměstnanců, aby všichni viděli, že mohou uspět.

5. Komunikujte raději více než méně

Nedostatek informací vede k pomluvám, dezinterpretacím a strachu. Mluvte proto se svými lidmi o tom, jak si stojíte. Vedle porad k tomu využívejte i neformálních příležitostí, jako jsou například obědy.

6. Neslibujte nemožné

Neztrácejte čas spekulacemi o tom, co bude například s vývojem ekonomiky. Udržujte soustředění na věci, které můžete kontrolovat nebo alespoň částečně ovlivnit.

7. Jděte domů

Ekonomická krize již trvá dlouho, všichni jsme unavení. V rodinách a okolí zaměstnanců přibylo propuštěných a vystresovaných. Umožněte jim, aby spolu trávili čas dle svých vlastních představ.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com