Jak položit základy start-upové firemní kultury

Ilustrační snímek

Možná máte dojem, že start-up nemá na začátku definovanou žádnou firemní kulturu a standardy. To by ale byla chyba. Většinou jsou jisté prvky zakomponovány do formálních dokumentů již od prvního dne. Pravda, někdy jsou šílené, jindy představují dokonalý zen. Bez ohledu na to, jaké tyto preference jsou, je třeba mít na paměti, že noví zaměstnanci musí tyto hodnoty a vizi vnímat a chápat, aniž by byly vysloveny.

Vybudovat ale takovou firemní kulturu, která bude lákat ty nejlepší talenty, podporovat ty nejlepší řešení a měnit svět, stojí hlavně (nejen) na počátku velké úsilí. Server Fast Company tudíž poradil pár tipů, jak na to:

1. Proklamujte důvěru

Důvěra je možná tím nejzásadnějším pilířem, na kterém by silná firemní kultura měla být postavena. Mnoho podnikatelů to ví, avšak ne každý dokáže tento symbol efektivně zakomponovat do atmosféry svého podniku. Jak ji vybudovat? Začněte plnit všechny sliby. Zní to triviálně, ale podpora i v těch nejmenších detailech dokáže skutečně navodit silný pocit víry zaměstnanců ve vaši osobu i mezi nimi samotnými.

2.  Talent nepředčí týmového ducha

Začínat nové podnikání je jako vyrazit s lodí na otevřené moře. Jeden schopný námořník by jen stěží zvládl obstarat celou loď na rozbouřeném moři. Bez týmové spolupráce se kurz jen těžko ovlivňuje. Jak toho dosáhnout? Vytvářejte pobídky, které kromě osobních iniciativ odměňují zejména skupinovou práci. Nastavte milníky a pak oslavujte společné cíle, které vašim zaměstnancům dají pocit, že jsou součástí něčeho většího.

3. Nezapomeňte ocenit zásluhy

Není nic horšího než si osvojit zásluhy celého týmu, který vedete. Zatímco úkolem lídra je řídit vizi a býtzástupcem týmu, je velmi důležité vědět konkrétně, komu a jaké zásluhy přisoudit. Pokud tedy někdo ze členů opět zůstává v pátek pozdě v kanceláři, aby dokončil podklady pro další společnou práci, postarejte se o to, aby on byl ten, o kterém se nejvíce uslyší.

4. Respektujte se navzájem

Nečiňte druhým to, co nechcete, aby činili oni vám. Alespoň tak zní zlaté pravidlo, které byste měli rozhodně implementovat mezi pilíře vaší firemní kultury. Oceníte jej ve chvíli, kdy se procesy ve firmě dostanou do časové tísně, a situace se stane více stresující. Respekt a důstojnost by měly být vždy zachovány.

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company