Jak plánuje dovolenou soukromý podnikatel

Naplánujte si zaslouženou dovolenou! Několik jednoduchých tipů: Jste sami páni vašeho času - využijte toho! Každý business má svůj sezónní rytmus - pokud si např. většina vašich klientů bere volno v létě, bude to i pro vás vhodná doba. Zajistěte pokrytí potřeb svých zákazníků během vaší nepřítomnosti. Dejte jim vědět kdy budete pryč a na jak dlouho hodně dopředu. Pokud nechcete být zcela "odpojeni", dnešní technologie vám umožní věnovat se své práci na libovolnou dobu denně i na dovolené - ale pozor, ať se vám to nevymkne!

Pokud je to možné, můžete požádat kolegy o záskok - nejlépe bude, když i vy jim oplatíte stejnou službou. Určete, jaký druh volna chcete.

- Povinná dovolená - obvykle spojená s rodinou.
- Aktivní, dobrodružná dovolená - stimulující, mimo vaše obvyklé prostředí.
- Relaxační dovolená - odpočinek, klid a pohoda.

Většinou nefunguje sloučit tyto tři typy dohromady. Vyberte si pečlivě, která z nich pro vás bude největším přínosem, jinak se nebudete možná cítit tak odpočatí, jak byste si představovali. Pokud si nemůžete dovolit, nebo prostě nemůžete mít tento rok dovolenou, zde je pár tipů, co můžete pro sebe udělat - ať už sami nebo s rodinou:

- Vezměte si odpoledne hodinu volna a jděte se projít, projeďte se autem nebo se jen tak posaďte v parku a sledujte lidi.
- Jděte si zaplavat nebo zaběhat - ráno nebo brzy večer - alespoň jeden večer v týdnu si dopřejte koncert, bál nebo večeři - cokoliv, co vám pomůže relaxovat.
- Alespoň jednou měsíčně jeďte mimo domov na jednu noc do blízkého resortu a spojte to s výletem.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com