Jak odmítnout bez pocitu viny a strachu

Někdo vás požádal o určitou službu, ale vy nemáte čas nebo zájem mu pomáhat. Taková situace nastává dnes a denně a vždy v ní můžete volit mezi dvěma způsoby řešení. Buď se přizpůsobíte požadavku druhých, nebo uděláte to, co sami považujete za správné či za nejlepší. Odmítnout však není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Říci „ne“ se většinou neodhodláme proto, že máme strach z reakce druhých. Obáváme se, že je zklameme nebo může vzniknout konflikt, který se obrátí proti nám. Jak se těchto negativních emocí zbavit? Přečtěte si shrnutí praktických tipů, které na serveru Psychology Today publikovala psycholožka z americké University of Massachusetts Amherst Susan Krauss Whitbourneová.

1. Ujasněte si, proč chcete odmítnout

Když si uvědomíte, z čeho pramení váš odmítavý postoj, bude se vám snadněji argumentovat.

2. Počítejte se stresem

Když si připustíte, že odmítnutí pro vás bude stresující, dokážete své negativní pocity lépe zpracovat.

3. Snažte se neurazit

Odmítnutí se dá vyjádřit i bez toho, abyste druhou stranu urazili. Dodržte neutrální tón hlasu i volbu slov, abyste nepůsobili útočně.

4. Najděte něco pozitivního

Snažte se na každé situaci najít něco pozitivního. To, že se neshodnete na jedné konkrétní věci, ještě neznamená, že nemáte společný zájem.

5. Buďte hrdí na své hodnoty

Odmítáte-li něco proto, že se to neslučuje s vašimi základními hodnotami, nestyďte se za to. Pokud například odmítnete souhlasit se závěrem tzv. skupinového uvažování, může se z vás stát silný hráč.

6. Připravte se na případný kompromis

To, že vyjádříte své stanovisko, nemusí nutně znamenat, že je neměnné. Může se stát, že pravdu nebudete mít vy, ale druhá strana. Snažte se proto vždy nahlížet na věci i očima druhých.

7. Odmítejte úkol, ne člověka

Vyjadřujte se vždy ke konkrétní žádosti, nikoli k osobnostním rysům žadatele. I když nemáte daného člověka zrovna v lásce, neodsuzujte jeho žádosti předem.

Pokud se vy sami stanete předmětem odmítnutí svého kolegy nebo někoho ze svých blízkých, snažte se to nebrat osobně. To, že s vámi někdo nesouhlasí, nemusí nutně znamenat, že vás nemá rád nebo vás chce nějak ponížit. Po odmítnutí se proto snažte podívat na věc z širší perspektivy. Snažte se najít něco pozitivního, co vás může inspirovat pro řešení podobných věcí do budoucna.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today