Jak obyčejní lidé předvídají světové události lépe než tajné služby

Kanadský publicista, lektor a autor úspěšných knih z oblasti psychologie rozhodování Dan Gardner zveřejnil neuvěřitelný příběh o tom, jak skupina dobrovolníků změnila způsob, jímž výzvědné služby v USA přistupují k analýze a předpovídání budoucích politických událostí.

V roce 2011 chtěly Spojené státy zhodnotit a zlepšit to, jak si jejich výzvědné služby stojí v předpovídání budoucího vývoje událostí. Výzvědné služby věnují většinu času analýze informací. Chtějí předpovědět co se stane – obzvláště pokud jde o geopolitické události.

Byly proto zformovány univerzitní výzkumné týmy. Jednomu z nich se podařilo naverbovat tisíce dobrovolníků, kteří poskytovali své předpovědi. Někteří z těchto dobrovolníků předpovídali budoucí události s ohromující přesností – a hlavně to dokázali konzistentně.

Byli to normální lidé, s průměrným IQ a s žádnou předchozí zkušeností z výzvědných služeb. Neměli žádný přístup k utajeným skutečnostem. Veškeré informace, které měli, by bylo možné najít na Googlu. Jak to, že si tedy vedli tak dobře?

Ilustrační snímek

Web addicted2success.com má hned 3 odpovědi.

1. Rozdělení komplexních problémů na menší

Když se díváte na otázku jako na jeden velký problém, vaše předpověď nebude dobrá. Lepší je otázku metodicky rozložit a rozbalit. Rozdělte velkou otázku na několik menších, a poté opět každou z menších otázek zase na několik menších. Dílčí otázky pak jednu po druhé prozkoumejte a promyslete.

2. Intelektuální výzva

Úspěšné předpovědi dávali ti, kdo se rádi učili. Díky tomu se jim povedlo nabrat do svého myšlení mnoho bodů, které následně mohli pospojovat. Je to jako skládání puzzle.

3. Hledání různých pohledů

Byli také extrémně otevřeni odlišným názorům, rádi si vyslechli jiné lidi. Různorodé perspektivy pak využili k tomu, aby své výsledné myšlenky kriticky zhodnotili z více úhlů pohledu a jejich analýza tak byla kvalitní.

Kniha

GARDNER, Dan – TETLOCK, Philip E.: Superforecasting: The Art and Science of Prediction, Crown Publishers, New York, 2015, 352 s.

Nejnovější kniha Dana Gardnera s názvem Superforecasting – The Art and Science of Prediction vyšla i v češtině jako Superprognózy: Umění a věda předpovídání budoucnosti  (Jan Melvil Publishing, 2016).

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success