Jak nevyhořet při práci na projektech

Ilustrační snímek

K vyhoření dochází, když někdo dlouhodobě pracuje nad rámec svých fyzických a duševních sil. Členům projektových týmů se to nejčastěji stává při práci na velkých projektech, které mají náročný časový plán a kladou vysoké nároky na výkonnost. Manažeři odpovědní za řízení projektů by proto měli být obezřetní a naučit se vyhoření účinně předcházet. Rady jak na to přinesl server Project Smart:

Zapojte oddechový čas

Do práce svého týmu zakomponujte pravidelné přestávky, jejichž cílem bude zklidnit napětí a získat čas pro přemýšlení. Mohou to být prodloužené víkendy nebo například dlouhé obědy.

Zbavujte svůj tým stresu

Vidíte-li problém, nenechte jej zbytečně narůst. Pokud například máte před sebou nereálný termín a celý váš tým pracuje na tom, aby jej splnil, i když ví, že je to nemožné, vyřešte tuto stresující situaci některým z nutných opatření – posunutím termínu, omezením rozsahu, doplněním potřebných zdrojů apod.

Plánujte pravidelné kontrolní schůzky

Mezi jednotlivými fázemi projektů se vždy scházejte, abyste se zastavili nad tím, čeho jste již dosáhli. Ujasněte si, co funguje a co ne.

Mějte reálná očekávání

Pokud vytyčíte cíle tak, že vaši podřízení budou muset na projektu pracovat šedesát až sedmdesát hodině týdně, aby je splnili, nepomůže vám ve výsledku ani oddechový čas ani kontrolní schůzky. Má-li se váš tým vyhnout vyhoření, musíte mu umožnit reálný úspěch. Jakmile lidi cítí, že není způsob, jak vaše požadavky zvládnout, vyhoří velmi brzy.

-kk-

Zdroj: Project Smart - britský portál věnovaný projektovému řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Smart