Jak nepodlehnout pracovnímu stresu

Myslíte si, že jste ve stresu? Vyzkoušejte si den Riche Gelfonda, výkonného ředitele společnosti IMAX. Například 5. listopadu začal den v 6 hodin ráno obvyklou návštěvou tělocvičny. Následovala dvouhodinová schůze se správní radou a komisí auditorů. Pak předsedal další tříhodinové schůzi, na níž se připravovalo shrnutí finančních ukazatelů třetího čtvrtletí. Odpoledne se věnoval psaní scénáře nadcházejícího konferenčního hovoru a procvičoval odpovídání na složité otázky se svým PR týmem. To vše v rámci plánování přípravy spuštění filmu Madagascar: Escape 2 Africa v kinech IMAX s filmovými manažery.

Toto je tlak. Nemusíte však být vrcholový manažer jako Gelfond, abyste mohli v práci cítit stres. Organizace American Institute of Stress například odhaduje, že jen v USA stojí stres zaměstnanců firmy ročně 300 miliard dolarů v podobě zdravotních nákladů, fluktuace a absencí.

Co s tím? Nejúčinnější doporučení vám mohou v klidných chvílích připadat samozřejmá. I když si však myslíte, že jste je slyšeli již mockrát, zeptejte se sami sebe, jak často je dodržujete. Prvním takovým doporučením je sport, fyzický pohyb. Samotné cvičení ale není dostačující. Musíte v první řadě bojovat s tím, co skutečně způsobuje váš stres. Neměli byste na stres nahlížet obecně, ale ve vašich konkrétních souvislostech.

Když zjistíte, co váš stres způsobuje, rozdělte si tyto příčiny do dvou skupin – na ty, které můžete ovlivnit a na ty mimo vaši kontrolu. Pak se začněte zabývat tím, co můžete změnit. U těch, které změnit nelze, můžete pracovat jen na způsobu, jak je budete přijímat. Vezměte si například dojíždění. Pokud vás dlouhé dojíždění do práce stresuje, změňte svou zkušenost tím, že si budete při jízdě pouštět nahrávky zajímavých knih. Taková větší kontrola nad situací, kterou jinak nemůžete změnit, váš stres citelně sníží.

Zaměřte se také na činnosti, které vás stresují zbytečně. Jsou to ty, při nichž marníte svůj čas i energii. Větší kontrolu vám pomůže získat i plánování. Naučte se vybírat priority mezi svými úkoly a rozhodovat, co lze či nelze udělat v krátkém časovém horizontu. Paniku se naučte brát jako výzvu. Když se ocitnete se spárech pochybností, můžete zkusit i humor. Nebojte se zavtipkovat na svou adresu před stejně vystresovanými zaměstnanci. Na závěr si zapamatujte, že ventilovat byste se měli vždy opatrně, s ohledem na druhé.

-kk-
Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com