Jak nejlépe zabránit podvodům a selháním? Nevyžadujte úspěch za každou cenu

Ilustrační snímek

Myslíte si, že zaměstnanci podvádějí, protože jsou příliš chamtiví a protože chtějí hodně peněz co nejrychleji? Ve skutečnosti to vypadá tak, že podvody nejsou vždy páchány kvůli osobnímu obohacení. Viníci se často snaží pomoci svému zaměstnavateli nebo týmu. Píše i tom článek na webu knowledge.insead.edu

V novinách můžeme každým dnem sledovat mnoho příkladů toho, jak zaměstnanci selhávají a zapojují se do aktivit, které nakonec poškozují jejich kolegy i zákazníky. Jsou to obchodníci, kteří ztratí obrovské sumy peněz kvůli tomu, že přestanou dodržovat interní pravidla svých institucí, nebo třeba účetní a finančníci manipulující finančními výsledky své společnosti tak, aby to vypadalo, že dobře prosperuje.

Obchodníci, kteří vlastně nebyli chamtiví

Obchodník pracující pro UBS neměl oprávnění k tomu, aby provedl obchody, které nakonec vedly ke ztrátě 2 miliard dolarů. Obchodník společnosti Barings Bank se choval stejně a postupně se ztráty vyšplhaly až na 1,4 miliardy dolarů. Barings Bank poté zkrachovala, masivní ztráty způsobily bankrot celé společnosti. Co měli tito obchodníci společného? Ztratili kontrolu poté, co ztratili peníze. Oni vlastně nedosahovali žádného zisku. Spíš to vypadá, že nechtěli dostat vyhazov. Proč by ale radši riskovali pobyt za mřížemi? Jakkoliv to může znít divně, je dost možné vysvětlit jejich počínání tak, že se zoufale snažili zabránit ztrátám, kterým by jinak jejich společnosti musely čelit.

Cyklisté podvádějí, aby jejich tým uspěl

Toto vysvětlení je podpořeno i dalším výzkumem, který provedl Donald Palmer, profesor managementu na UC Davis Graduate School of Management a jeho kolegové. Zabývali se podvody, ke kterým došlo na cyklistických závodech Tour de France. Chtěli zjistit, co tyto podvody způsobilo. A vypadá to, že velkou roli hraje role, kterou daný podvodník v týmu zastává. Testy ukázaly, že nejpodezřelejší byly hodnoty naměřené v krvi lídrů týmů. Oproti tomu cyklisté, kteří závodili jako jednotlivci, dopovali nejméně.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge