Jak navrátit týmu pocit smyslu společné práce

Ilustrační snímek

Zhruba třetina lidí si uvědomuje, že jsou pány svého vlastního života a že mají moc svou situaci do značné míry ovlivnit. Mají v zásadě dvě možnosti: mohou svou situaci změnit zevnitř, nebo ji prostě opustit a odejít. Dvě třetiny lidí však skončí u pocitu beznaděje a bezmoci a poté, co jejich snahy vyjdou naprázdno, zůstávají navždy apatičtí.

Web management-issues.com nám radí, abychom dokázali svým podřízeným, že skutečně mohou ovlivnit a změnit to, co se kolem nich děje. Nemusí být apatičtí a neteční. Je to právě lídr, který musí svému týmu dokazovat, že úsilí a snaha se vyplatí. Ve vašem týmu musí převládat názor, že věci se mohou zlepšit. Porazit apatii a znuděnost je klíčové.

Apatie, věčný problém pro manažera

Apatii může způsobit stres. A právě tehdy musí každý kompetentní manažer zasáhnout. Je to o tom, aby danému pracovníkovi byl dodán pocit, že má situaci pod kontrolou, že není bezmocný. Lidé jsou bezmocní tehdy, když opakovaně nemohou ovlivnit to, co se děje, nehledě na to, jak moc se snaží. A následkem toho je to, že kdykoli je v jejich životě nastane nějaká nepříjemná situace, nebo například nepříjemný manažer, stanou se apatickými a pasivními.

Apatii můžete porazit

Apatie se vždy pojí k dané situaci. Energický a šťastný zaměstnanec se může změnit v apatického a nešťastného klidně jen tím, že se dostane do jiné situace. Je to o tom, kdo je s vámi v místnosti a o tom, co se v místnosti děje. Pocity se totiž mění rychle. Povinností každého manažera proto je zajistit, aby se jeho lidé cítili dobře. Musí mít pocit uspokojení z práce, kterou dělají. Rituály, zábava a podobné věci, které pomáhají uvolnit napětí, stejně jako minimalizování počtu nepříjemných situací, to jsou právě ty faktory, na které musíte myslet. Potom vaši zaměstnanci nebudou apatičtí a pasivní.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues