Jak najít skryté talenty zaměstnanců

Nikdy není na škodu přečíst si rady, jak si udržet nejlepší lidi nebo najít nejvýkonnější zaměstnance ve vašich řadách. Článek shrnuje čtyři praktická doporučení.

- Udělejte z pochvaly rozhovor. Když zaměstnanec udělá dobrou práci, nespokojte se jen s tím, že jej pochválíte. Zdůrazněte silné stránky toho, co dokázal a jak to dokázal. Takový rozhovor přinese oběma stranám myšlenky, z nichž bude možné vycházet při dalších úkolech. Můžete také dotyčného požádat, aby uspořádal prezentaci o svých postupech a učil ostatní těmto metodám.

- Analyzujte, jak lidé přemýšlejí, nejen to, co dělají. Nehodnoťte jen výkonnost, ale také způsoby uvažování. Pomůže to vám i zaměstnancům určit další projekty, které vyžadují stejný talent. Zároveň tím svým lidem ukážete, že chápete hodnotu jejich přispění.

- Ptejte se na důvody skryté za preferencemi. Dobrý manažer ví, co jednotliví zaměstnanci rádi dělají a co je motivuje. Skvělý manažer však zjišťuje, proč mají tyto preference. Tyto znalosti mu pomáhají strategicky propojovat zaměstnance s projekty.

- Ptejte se na sny svých lidí. Zajímejte se, například, jak si představují svou ideální kariéru. Podle toho pak můžete jejich pracovní role doplnit o určité aspekty, které je budou naplňovat.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review