Jak nahradit "neschopného" předchůdce

Vedoucí pracovníci nastupující na pozici po někom, kdo byl všeobecně vnímán jako nedostatečně výkonný, mohou mít tendenci chovat se taktéž diskutabilně. Ve svém blogu na portálu US News na to upozorňuje manažerský poradce Michael Wade. Přichází také s několika doporučeními, jak se tomu vyhnout. V první řadě je podle něho třeba vynechat zjednodušující přesvědčení, že daný předchůdce byl neschopný. Minimálně přijímán byl jako slibný člen týmu a k jeho neúspěchu mohla přispět celá řada faktorů.

Nesvalujte vinu na předchůdce

Obviňování předchůdce může fungovat maximálně první měsíc. Pokud budete ve výmluvách pokračovat, ukážete pouze vlastní neschopnost. Nevolte ani „opačný“ přístup. Dělat automaticky naprostý opak toho, co dělal předchůdce, nemá smysl. Nejlepší řešení může být někde uprostřed. Soustřeďte se na systémy, které ve firmě fungují, a hledejte cesty, jak je využít k nejlepším výsledkům.

Ukažte vlastní styl vůdcovství

Ke svému týmu nepřistupuje nepřátelsky. V první řadě zjistěte, co chce změnit a co naopak zachovat. Umožněte jednotlivým členům vyjádřit se k dosavadní praxi, pak už se ale soustřeďte na budoucnost. Nevycházejte nutně ze svého předchůdce, přineste vlastní styl.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report