Jak na to, aby prezentaci nechyběl zápal a zaujetí?

Ilustrační snímek

Na podzim se mění barva listí ze zelené na zlatou, červenou a oranžovou. Někdy nás ta změna doslova zastaví. Někdy jsou totiž změny v krajině a jejích barvách tak působivé, že nemůžeme odolat a chvíli na novou scenérii prostě zíráme. Takové okamžiky jsou chvíle úžasu. Znáte je?

Změna má velký vliv na nás všechny. Můžete se tomu snažit utéct, můžete se snažit to ignorovat nebo popírat, ale lepší je toho využít a zužitkovat tento poznatek ve svůj prospěch. Kdy? Například když něco prezentujete, říká článek na webu presentationmagazine.com. Obzvláště pokud máte v repertoáru prezentaci, kterou v podstatě nezměněnou prezentujete stále znovu a znovu.

Když prezentaci chybí změna

Jistě, je pohodlné a snadné přistupovat ke svým proslovům a prezentacím rutinně. Prostě pak otevřete na počítači starou prezentaci, tu a tam změníte logo nebo obrázek, potom přidáte nebo uberete pár slov a aktualizujete nějaká čísla. A pak jdete a předvedete téměř totožnou prezentaci, pouze pro nové publikum. Je to tak snadné… neměli byste to však dělat často. Prezentace pak sice může být nová pro nové publikum, ale nebude nová pro vás samotné. Taková prezentace vás neudrží v plné pozornosti jako prezentace, na kterou se musíte dobře připravit.

Prezentace musí obsahovat chvíle úžasu … i pro vás

Samozřejmě, že nechcete měnit něco, co dobře funguje. Ale zkuste přeci jen něco upravit, něco změnit, abyste byli tak zapojení a nadšeni jako vaše publikum, které prezentaci uvidí poprvé. Zkuste popřemýšlet o tom, jak si prezentaci učinit tak trochu novou. Přidejte tam nějakou chvíli úžasu. Může to být moment, který ohromí vaše publikum, ale také to může být prostě a jednoduše moment, který nějak ohromuje vás samotné.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine