Jak na nespavost?

Ekonomická recese nutí lidi šetřit na různých aspektech jejich životů. To pak vede k tomu, že přicházejí i o důležitou komoditu, která nic nestojí – spánek. Aktuální výzkumy z USA hovoří o tom, že o spánek okrádají především obavy o osobní finance, nezaměstnanost a náklady na zdravotní péči. Jak bojovat s nespavostí?

- Zbavte se úzkosti. Pro zdravý spánek je zásadní odbourat před spaním veškeré obavy. V opačném případě hrozí rozvinutí rutiny bezesných nocí s přemýšlením o problémech.

- Držte se rozvrhu. Lidské tělo má své vlastní spánkové hodiny – tzv. cirkadiální rytmus, který řídí střídání bdění a odpočinku. Chcete-li se vyhnout problémům se spánkem, držte se pravidelné spánkové rutiny.

- Vytvořte si rituál. Rituály hrají v relaxaci velmi důležitou roli. Někomu před spaním vyhovuje horká koupel, která stimuluje předspánkový ochlazovací mechanismus těla. Večerní rituál pomáhá naučit tělo, kdy je čas jít spát.

- Vytvořte správné prostředí. Řada lidí žije v prostředí, které je nevhodné pro zdravý spánek. Patří sem vše od domácích mazlíčků v posteli až po tenké závěsy, které neochrání od hluku z ulic. Máte-li problémy se spánkem, snažte se odstranit co nejvíce rušivých prvků.

- Vstaňte z postele. Ležet v posteli a marně čekat na usnutí je špatný přístup. Odborníci doporučují jít si lehnout až ve chvíli, kdy cítíte, že usnete.

- Nenamáhejte mozek před spaním. Snažte se vyvarovat aktivit náročných na zapojení mozku, jako je vyřizování e-mailů, ale i cvičení. I když totiž cvičení tělo unavuje, zároveň vyplavuje endorfiny, které vás udrží vzhůru.

- Vyzkoušejte kognitivně-behaviorální terapii. Lidé trpící dlouhodobou nespavostí si již vytvořili špatné návyky, které nemusejí sami překonat. Pomoci jim může právě kognitivně-behaviorální terapie.

- Zvažte, zda netrpíte poruchou spánku. Lidé postižení poruchami, jako je spánková apnea, která způsobuje zástavy dechu během spánku, si často neuvědomují, že mají závažný problém. Projevy chronické spánkové deprivace, jako je podrážděnost nebo úzkost, považují za součást každodenního života. Jsou-li však tyto symptomy chronické, je na místě vyhledat odbornou pomoc.

- Léčte chronická onemocnění. Chronická onemocnění, jako je diabetes nebo obezita, prokazatelně zhoršují spánek.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com