Jak na líného šéfa?

Může se vám stát, že jako nižší manažer narazíte na nadřízeného s nedostatkem zkušeností, který se své práci nevěnuje naplno, nerozvíjí své podřízené ani jim neradí v nerozhodných situacích. Nechcete však kvůli němu odcházet z práce. Uvažujete tedy, jak byste jej mohli upozornit, aby vám byl více nápomocný.

Nejvhodnější je promluvit s takovým nadřízeným mezi čtyřma očima. Řekněte mu, že od něho potřebujete pomoc při výkonu své činnosti. Nesnažte se mu radit nebo vysvětlovat, jak by měl dělat svou práci. Bral by to totiž jako útok. Máte však právo vyžadovat jasné vedení, určení cílů a možností, jak jich dosáhnout.

Svou frustraci prezentujte citlivě, ale přímo. Soustřeďte se však na to, co můžete udělat pro zlepšení situace, nikoli to, co v minulosti probíhalo špatně. Zdůrazňujte pozitivní budoucí kroky.

Můžete také požádat o radu kolegy z jiných částí firmy. Překročit šéfa a stěžovat si jeho nadřízeným by mohlo působit neloajálně a mohli byste získat nálepku sólového hráče. Neformálně diskutovat s kolegy na stejné manažerské úrovni však můžete kdykoli. Společně pak můžete učinit i další, více formální kroky.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues