Jak můžete z pozice manažera každý den podporovat zdravou firemní kulturu

Firemní kultura označuje to, jak se k sobě lidé ve firmě chovají, jaký panuje vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci a jaké jsou priority dané společnosti. Zdravá firemní kultura vytváří zdravé, bezpečné a motivační pracovní prostředí, ve kterém spolu pracovníci efektivně komunikují a táhnou všichni za jeden provaz. V prosazování zdravé a pozitivní firemní kultury pak hrají klíčovou roli manažeři, kteří by se v rámci svých týmů měli snažit podporovat klíčové principy nastavené firemní kultury tak, aby nezůstala jenom na papíře. Zde je několik věcí, které můžete dělat každý den, kterými podpoříte ve vašem týmu pozitivní firemní kulturu a pomůžete tak vytvořit přívětivé pracovní prostředí.

Ilustrační snímek

Podpora vzájemného respektu

Gallup Management Journal uvádí, že základním kamenem pozitivní firemní kultury je vzájemný respekt mezi všemi zaměstnanci. Vyjadřujte proto každý den respekt svým podřízeným a chovejte se k nim tak, aby z vás necítili nadřazenost nebo panovačnost.

Transparentní komunikace

Komunikace je základ produktivity týmu i celé firmy. Pozitivní firemní kultura by v každém případě měla podporovat transparentní a efektivní komunikaci mezi všemi složkami firmy i mezi všemi zaměstnanci. Buďte k vašim podřízením upřímní, pokud možno jim nic nezatajujte a komunikujte s nimi otevřeně.

Pozitivní přístup

Pokud je manažerem morous, který vše vidí negativně a z každého problému se sesype, celkové atmosféře na pracovišti to určitě nepřidá. Udržujte si pozitivní přístup ve všem, co děláte, a snažte se hlavně v kritických chvílích šířit v týmu dobrou náladu.

Férovost

Atmosféru na pracovišti nedokáže nic tak zkazit, jako nadržování či neférovost ze strany vedoucího. Buďte vždy féroví a měřte všechny stejným metrem.

Neformální přístup

Občas je nutné nebýt úplně stoprocentně profesionální a upjatí. Někdy byste měli být neformální, popovídat si se svými podřízenými o nepracovních záležitostech a chvíli řešit i něco jiného než jen práci.



-mm-

Zdroj: Gallup Management Journal - online magazín přední světové výzkumné společnosti Gallup Organization
Zobrazit přehled článků ze zdroje Gallup Management Journal