Jak motivovat zaměstnance s částečným úvazkem

Zaměstnanci pracující na částečné úvazky tvoří důležitou část pracovní síly v řadě firem, ne všechny si však umějí udržet jejich motivaci. Často se totiž jedná o zaměstnance, kteří dělají méně důležitou práci, nemají ve firmě příliš kariérních možností a narážejí na ignoraci ze strany zaměstnanců na plný úvazek. Jak si tedy udržet jejich nadšení a produktivitu?

Představte firemní kulturu

Začněte u toho, že novým zaměstnancům představíte firmu bez ohledu na to, jaký úvazek budou vykonávat. Dejte jim stejný základ všem. Projděte společně kanceláře nebo provoz, vysvětlete vize a cíle firmy. Pomozte zapadnout do firemní kultury. Nabídněte výběr ze stejných benefitů jako ostatním na základě odpracované doby.

Rozvíjejte dovednosti a vztahy

Nepřehlížejte zaměstnance pracující na částečné úvazky ani v otázce vzdělávání a rozvoje. Budou pak těmi nejlepšími kandidáty na uvolněné pozice s plnými úvazky. Prostředí firmy by svým lidem obecně mělo dávat pocit, že jsou užiteční a přínosní. Nezapomínejte na ně při společenských či sportovních akcích, zapojte je do programů bezpečnosti a kvality.

Pomozte s kariérou

Mnozí zaměstnanci pracují na částečný úvazek proto, že jim to vyhovuje a vybrali si to. Je však mezi nimi i řada těch, kteří hledají možnosti dalšího kariérního rozvoje. Zkuste věnovat čas tomu, abyste odhalili jejich dovednosti a cíle, případně jim umožnili rozvíjet je přímo u vás. Když k zaměstnancům na částečný úvazek nebudete přistupovat jako k druhořadým, mohou vás překvapit hodnotou, kterou vám přinesou.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com