Jak maximálně využít potenciál vašeho týmu

Průzkumy ukazují, že kvalita pracovního prostředí a přístup vedoucího výrazně ovlivňují pracovní nasazení a výsledky zaměstnanců. Při práci ve skupině jsou pak zcela klíčové soudržnost a týmový duch – a ty jsou tvořené primárně správným přístupem vedoucího. Jaké jsou charakteristiky dobře fungujícího týmu a jak i vy můžete ve vašem týmu vytvořit pracovní prostředí, ve kterém všichni pracovníci maximálně využívají svůj potenciál?

Ilustrační snímek

Ocenění úspěchu

I přestože jsou určité úspěchy definované a jsou včleněny do popisu práce jednotlivých zaměstnanců a automaticky se s nimi počítá, podle Project Times je nutné, aby i přesto vedoucí pracovníci veřejně oceňovali dílčí úspěchy jednotlivých zaměstnanců. Vlídné slovo někdy udělá více, než by se mohlo zdát.

Ohledy na rodinný život

Průzkumy jasně ukazují, že lidé, kteří mají tu možnost rozumně vybalancovat osobní, rodinný život s tím pracovním jsou pak pracovitější a výkonnější v zaměstnání. Flexibilní pracovní doma nebo možnost zůstat s dítětem doma, pokud je nemocné, nad rámec dovolené, je něco, co se vám v dlouhodobém měřítku ekonomicky vyplatí.

Dostatečné pravomoci

Není nic víc demotivujícího, než když se člověk cítí pouze jako nahraditelné kolečko ve velkém stroji bez jakékoliv vlastní autonomie. Aby byli vaši zaměstnanci šťastní, pozitivní a motivovaní, je nutné, aby měli sami za sebe určité rozhodovací pravomoci, autonomii a možnost rozhodovat o své práci sami.

Pozitivní motivace

Pozitivní motivace vždy funguje lépe, než ta negativní. Nesnažte se zaměstnance vybičovat k lepším pracovním výkonům skrz strach, ale skrz pozitivní emoce.

Jasně rozdělené funkce

Pracovnímu prostředí prospívá, pokud jednotliví lidé mají jasně definované funkce, vědí, jaké jsou jejich povinnosti a práva, a vědí, co mohou čekat od ostatních. Nevyjasněné role členů týmu pouze přispívají k atmosféře napětí a nejistoty.

 

-mm-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times