Jak lépe zvládnout návrat z dovolené

Ilustrační snímek

Doba letních dovolených je vesměs za námi. Ti z vás, kteří si dovolenou dopřejí až v září nebo se právě chystají zpět do práce, by nicméně mohli ocenit tipy, jak si návrat co nejvíce zpříjemnit. Server britského deníku The Guardian přišel s následujícími doporučeními.

1. Vezměte si ještě jeden den dovolené

Po návratu z dovolené si dopřejte ještě den na aklimatizaci. Ideální je pondělí. Čtyřdenní pracovní týden bude po dovolené mnohem příjemnější.

2. Předem se připravte

Chcete-li se vyhnout nepříjemným překvapením hned po příchodu do kanceláře, zatelefonujte večer předem někomu z kolegů nebo si projděte e-maily a vymažte vše, co nebudete řešit.

3. Sestavte si seznam úkolů

Nepouštějte se hned bezhlavě do práce bez plánu. Sestavte si seznam prioritních úkolů pro nejbližší dva dny a také seznam dlouhodobějších projektů, kterým se musíte věnovat. Na první dny se snažte nedomlouvat externí schůzky.

4. Přesuňte poštu na později

Pokud jste předem neprošli své e-maily, přesuňte všechny e-maily, které zůstaly ve vaší příchozí poště, do samostatné složky. Té se pak věnujte, až se vám lidé začnou ozývat, že jste jim neodpověděli na mail. Musíte-li poštu projít zprávu po zprávě, ujistěte se, že o tom vědí vaši nadřízení a nebudou po vás vyžadovat jinou práci.

5. Nevypínejte zprávu o své nepřítomnosti

Automatickou zprávu o své nepřítomnosti v kanceláři nechte ve své e-mailové schránce zapnutou o den déle a věnujte se strategickému plánování.

6. Využijte své motivace ke změně

Ukažte, že jste se vrátili s novou energií a nápady. Zamyslete se, kde jste dosud zbytečně ztráceli čas a navrhněte změny.

7. Zamluvte si další dovolenou

Když se budete mít zase na co těšit, návrat do práce zvládnete lépe.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian