Jak konečně vyhrát nad prokrastinací?

Stává se vám, že se zaseknete na nějakém méně důležitém úkolu na úkor nějaké důležitější činnosti? Nebo zjistíte, že už hodinu projíždíte sociální sítě, abyste odložili nepříjemnou práci, která vás čeká? Prokrastinace, neboli chronické odkládání povinností na úkor méně důležitých aktivit, je fenoménem moderní doby. Zde je několik rad, jak prokrastinaci překonat a jak se konečně naučit efektivně a produktivně pracovat.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl blog Briana Tracyho.

Nechte multitasking multitaskingem

Tzv. „multitasking“, neboli simultánní práce na více věcech najednou, je spíše mýtem než skutečností. Realita je taková, že lidský mozek je schopen se plně soustředit pouze na jeden náročný úkol najednou a za multitaskingem se většinou skrývá pouhé skákání od jedné věci k druhé. Nepracujte na více věcech najednou, praktikujte tzv. „single-tasking“, vždy se soustřeďte pouze a jenom na úkol, na kterém zrovna pracujete a spíše se naučte provozovat tzv. hlubokou práci.

Nepříjemné a důležité úkoly smeťte ze stolu jako první

Klasické a časem ověřené pravidlo zní: nejdříve se vždy na začátku pracovního dne pusťte do těch nejdůležitějších úkolů a teprve potom postupujte k těm méně důležitým. Když byste to dělali obráceně, nebudete se moci plně soustředit, protože u vypracovávání méně důležitých úkolů vám bude v hlavě stále ležet představa, že to hlavní vás ještě čeká. Setřiďte si úkoly na daný den podle priority a postupujte odshora.

Eliminujte rušivé elementy

Nenechte se vyrušovat! Pokud je to možné, ztište si soukromý telefon, vypněte televizi, zavřete dveře a zavřete se před svým okolím. Stejně tak je dobré říct si, že následující třeba dvě hodiny se nebudete dívat a soukromý e-mail, na sociální sítě nebo na zpravodajské servery na internetu.

Na každý den mějte jasně daný plán

Na každý den si připravte úkolníček. Sepište si ho na papír, do souboru v počítači nebo využívejte speciální aplikace. Tím, že budete mít úkoly sepsány, se spíše vyvarujete toho, že byste se nechali od práce vyrušovat, jelikož budete mít připravenou osnovu a plán vaší práce.

 

-mm-

 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com