Jak jsou na tom ženy podnikatelky

Podle mezinárodní studie „Global Entrepreneurship Monitor 2004“, které se zúčastnilo 34 zemí světa, představují ženy 41 procent všech podnikatelů. Studie, jíž u příležitosti Mezinárodního dne žen zveřejnilo Centrum ženského vůdcovství americké obchodní školy Babson College, zdůrazňuje důležitou roli, kterou ženy v podnikatelském prostředí hrají.

Ve zkoumaných zemích začalo v roce 2004 podnikat přibližně 73 milionů lidí, z čehož 30 milionů představovaly ženy. Průměrný ukazatel četnosti ženského podnikání zaznamenal nejvyšší hodnotu 39,1 % v Peru a nejnižší hodnotu 1,2 % v Japonsku. Ve všech zemích tak zůstávají v podnikání aktivnější muži. K podnikání inspirují ženy možnosti, stejně tak jako muže. Povzbuzuje také znalost jiných podnikatelů a důvěra ve vlastní znalosti a zkušenosti. V chudších a středně bohatých zemích začínají ženy podnikat ve 25 až 34 letech, v bohatých pak po 35. roce.

Ve srovnání s muži začínají ženy podnikat s nižším vstupním kapitálem a jejich podnikání vykazuje pomalejší růst. Tíhnou k podnikání se známou technologií a na zavedených trzích. Jsou také citlivější vzhledem k podmínkám lokálního prostředí.

-kk-
Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise