Jak jednat s mužským egem

Ženy na ředitelských či manažerských postech se musejí naučit správně jednat v mužském světě. Často se stává, že muži při jednáních působí, jako by všechno věděli a znali, byli chytřejší než ženy a názory žen u jednacího stolu je překvapují. Jednání pak končí tak, že ženy se ze slušnosti smějí jejich vtipům a předstírají neutuchající zájem o jejich názory, z jednání však odcházejí rozhořčené. Článek přináší vysoce postaveným ženám několik rad, jak se ve světě mužského ega chovat.

- Udržujte konverzaci striktně v obchodním duchu. Vhodnější než napadat mužské chování je soustředit se na sebe a své obchodní návrhy. Riskujete pak pouze, že budete působit nudně, což je ale lepší než opakované konflikty.

- Delegujte. Stejně, jako byste si přizvaly specialistu nebo konzultanta pro určité segmenty své obchodní práce, přizvěte k jednání s nejvýše postavenými muži některého neegocentrického kolegu ze svého týmu. Bude to člověk, s nímž vycházíte a který respektuje vaši odbornost, takže bude dobrým příkladem pro další muže, s nimiž povedete jednání.

- Budujte tým. Pokud vaše pracovní aktivity vyžadují častý kontakt i mimo kancelář, přizvěte své partnery (obchodní i životní). I to pomůže minimalizovat chybějící spojení mezi úspěšnou ženou a světem mužů, který ji obklopuje.

- Rozděl a panuj. Jestliže vás mužský svět okolo nepodporuje, berte toto chování jako příležitost učit jiné lidi ve svém okolí, jaké jsou výhody a nevýhody jednání s nepříjemnými lidmi.

Setkání s egocentrickými lidmi je v obchodním světě téměř nevyhnutelné. Důležité je proto přijmout, že takové chování jen těžko změníte. Ať už se rozhodnete egoistům zasmát nebo daný úkol delegovat, úspěch obchodního úkolu vždy záleží především na vás.

-kk-
Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com