Jak funguje špatně fungující firma?

Ilustrační snímek

V čele špatně fungujících firem stojí špatní lídři. Více informací o tom, jak se konkrétně projevuje dysfunkční leadership, přinesl server CBS News.

Efekt slonovinové věže

Když se nejvyšší lídři izolují od ostatních a rozhodují ve vakuu, vytváří nepříjemnou kulturní propast mezi managementem a zaměstnanci.

Válčící strany

Pokud ve vaší firmě válčí obchod s marketingem a z ostatních oddělení se ozývá, že nikdo nesnáší HR, není to přirozené. Namísto spolupráce podporujete rivalitu.

Náhlé strategie

Někteří lídři se rozhodují unáhleně - při neplánovaných setkáních, bez potřebných informací a bez přítomnosti lidí, kteří za příslušnou věc odpovídají.

Paralýza z analýzy

Jiní lídři – zejména zástupci válčících stran - naopak diskutují o některých věcech neustále dokola. Nedocházejí k žádnému řešení, protože nejsou schopni najít shodu.

Zázraky

Lídři často vědomě i nevědomě vyzdvihují určité skupiny, zatímco jiné shazují. Dokáží také „zázraky“, když určité skupiny nemusejí procházet standardními procesy.

Oddělená mentalita

Týmy, oddělení nebo celé divize jednají tak, jako by byly nezávislé na zbývajících částech firmy a staví se vůči sobě do defenzivy.

Posvátná kráva

Některé projekty – zejména projekty vysoce postavených osob – nepodléhají kritice a jsou financovány ještě dlouho poté, co to má smysl.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch