Jak dosáhnout v životě úspěchu

Často se snažíme jít za tím, co chceme, avšak nedaří se nám toho dosáhnout. Pokaždé, když selžeme, cítíme ono nepříjemné ponížení a zklamání. Neměli bychom se však nechat odradit.

Ilustrační snímek

Co můžete udělat pro úspěch? Existuje několik užitečných tipů, jak se dostat blíž ke všemu, co chcete:

Rozhodněte se, co vlastně chcete – co nejpřesněji

Upřesněte si své cíle, protože mít příliš neurčité nebo široké cíle, to vám vlastně moc nepomůže. Pokud chcete být prostě jen „bohatí“ nebo „úspěšní“, máte své cíle málo definované.

Buďte konkrétní – čeho přesně chcete dosáhnout a kdy? Co chcete dělat, jakou pracovní roli chcete na sebe vzít, jakým člověkem se chcete stát?

Buďte odvážní

Nemyslete si, že některé cíle, které vás napadnou, jsou prostě mimo vaši ligu. Nic není příliš odvážné, nic není nemožné. Možná právě teď ještě nemáte to, co je zapotřebí k dosažení některých z vašich cílů. Možná si budete muset nejprve osvojit nějaké nové schopnosti a naučit se nové věci. Je to však jen o tom, že dnes sebe sami vnímáte jako nedostatečně připravené. Měli byste realisticky zhodnotit, zda skutečně nemáte nejmenší šanci zlepšit se v potřebných dovednostech, nebo zda tím, co vás drží zpátky, je jen vaše nedostatečné sebevědomí.

Pokud je to jen trochu možné, začněte s tréninkem nebo s učením – a nakonec se dostanete tam, kam chcete.

Musíte vidět sebe sami jako osobu, kterou chcete být

Self-efficacy, neboli přesvědčení nás samých o tom, do jaké míry dokážeme ovlivňovat svůj život, a dosáhnout svých cílů, je velmi důležité. Chcete-li si vybudovat pevnou víru v sebe sama, připomeňte si své minulé úspěchy a také své silné stránky. Nezaměřujte se přespříliš na vlastní nedostatky, soustřeďte se na to, co vás činí silnými a hodnými úcty.

Naše vlastní pojetí sebe sama, neboli to, jak se na sebe sami díváme, totiž do značné řídí naše chování, jednání i to, jakých výsledků dosahujeme. Vytvořte si příznivý obraz o sobě samých prostřednictvím záměrného představování si a vizualizací. Vizualizujte ve své mysli věci, které chcete. Hlavním cílem je povzbudit se, abyste zpochybnili to, jak se věci mají dnes a nebrali je za finální nebo nezměnitelné, uzavírá článek na webu addicted2success.com.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success