Jak dosáhnout důvěry týmu

Ilustrační snímek

Nikdy nepřijímejte rozhodnutí, o kterém byste se neradi o několik dnů později dočetli v novinách. Vaše pověst manažera a lídra je totiž vysoce závislá právě na tom, jaká rozhodnutí činíte... i když si myslíte, že se nikdo nedívá. Nezapojujte se do pomluv a klepů. Naopak nikdy nezapomeňte ocenit úsilí ostatních. Toto je několik základních doporučení, která web management.about.com dává lídrům, kteří chtějí upevnit nebo obnovit důvěru ve vztahu se svými podřízenými.

Důvěra je nepostradatelným prvkem každého vztahu, který má být zdravý a produktivní. Bez ní se produktivita vytrácí a stejně tak i pocit sounáležitosti a schopnost komunikace mizí. Když se ocitnete v té nepříjemné situaci, kdy si nejste jisti tím, zda vám váš tým důvěřuje, můžete využít těchto tipů a znovu tak vybudovat základy pro důvěru.

1. Buďte spolehliví. Neslibujte víc, než kolik dokážete splnit. A to, co slíbíte, také vždy splňte.

2. Udržte informace, které by měly být tajné, pod pokličkou. Pokud nedokážete udržet tajemství, nemůžete jako reakci čekat nic jiného než nedůvěru. Když víte, že určitou informaci utajit nemůžete a nesmíte, neslibujte že to uděláte.

3. Neobviňujte ostatní za své chyby. Místo toho přiznejte své pochybení. Dokážete tak, že jste pokorní a důvěryhodní. A z chyby, kterou jste učinili, se určitě poučte.

4. Vždy musíte mít jasno o tom, co si vaši podřízení myslí. Požádejte je o zpětnou vazbu. Ukažte, že se zajímáte o jejich názor.

5. Uznejte přínos vašeho týmu. Nechcete přece, aby vás ostatní vnímali jako zloděje nových nápadů. Následkem by bylo, že by se důvěra doslova vypařila.

6. Sdílejte informace. Vaši podřízení chtějí být informováni o tom, co se děje a co se dít bude. Poskytněte jim proto konzistentní a pravidelné informace. A také jim objasněte, proč se právě tyto věci dějí nebo chystají.

7. Sdílejte informace, ale ne pomluvy. Nemluvte o někom, když tam dotyčný není. Jediná výjimka je možná tehdy, když ho chcete vychválit.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management