Jak dobrý tým, tak dobrý lídr

Ilustrační snímek

Dobrý lídr rozumí svým lidem, zná jejich silné stránky a ví, co je motivuje k vzájemné spolupráci. Znamená to naučit se řídit různá ega a jejich neustálou potřebu pozornosti a uznání, zajistit, aby správní lidé byli ve správnou dobu na správném místě. Jak se tedy stát lídrem úspěšného týmu?

1. Poznejte sami sebe

Chcete-li být silný lídrem, musíte si nejprve ujasnit svůj vůdcovský styl a kriticky se zaměřit na oblasti, které byste měli zlepšit.

2. Poznejte svůj tým

Zaměřte se na to, co utváří silné stránky a schopnosti vašeho týmu – skutečné minulé, současné i budoucí dovednosti každého člena. Staňte se odborníkem na to, co aktivuje talenty ve vašem okolí. Vnímejte tým jako skládačku, kterou lze skládat různými způsoby.

3. Specifikujte jednotlivé role a odpovědnosti

Vaším úkolem je vnímat individuální talenty a hodnotit je nejen z pohledu konkrétní role, ale také podle toho, zda zapadnou do firemní kultury a mohou být týmovými hráči. Pak je třeba zvážit skutečnost, že ideální role jednotlivých zaměstnanců často neodpovídají jejich popisům práce – a přesunout je tam, kde svůj talent lépe využijí.

4. Poskytujte zpětnou vazbu

Zpětná vazba by měla být proaktivní a neustálá, není třeba čekat, až se objeví nějaký problém. Měla by být součástí vaší běžné komunikace se členy týmu a probíhat oběma směry.

5. Projevujte uznání

Neberte výkonnost svého týmu jako samozřejmost. Najděte si čas na to, abyste vyjádřili své uznání a respekt. Odměňujte tak, jak vaši lidé chtějí být odměňováni.

6. Slavte své dílčí úspěchy

Využijte oslavy k tomu, abyste si uvědomili, čeho jste jako tým dosáhli a co jste se při to naučili.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com