Jak dělat chytrá rozhodnutí chytře

Ilustrační snímek

Nikdy se nepoddávejte pocitu, že máte nedostatek informací. Zvykněte si na to, že musíte rozhodovat, i když je informací málo. Podnikání je koneckonců už ze své definice nejisté a nestabilní. Někdy ale může být na škodu i opačná situace – když jste zavaleni množstvím dat, je vaše schopnost rozhodnout se do jisté míry paralyzována. Potom totiž podléháme dojmu, že když věnujeme hledání ještě několik minut, určitě nalezneme rozhodující informaci, která nám pomůže rozhodnout se správně. Klíčové je rozpoznat, kdy máte informací dostatek na to, abyste mohli přijmout rozumné rozhodnutí, tvrdí web businessknowhow.com.

Vytvořte si vhodný proces rozhodování

Když si stanovíte správný proces, který bude zahrnovat kritické myšlení, ušetříte mnoho energie, kterou byste jinak museli vynaložit. Vždy budete muset hledat data, ptát se různých lidí a prostě zkoumat všechna fakta, abyste mohli dospět k finálnímu rozhodnutí. Potřebujete se totiž zorientovat v tom, co se děje a přijít na několik možných řešení, ze kterých posléze vyberete to nejlepší. Posledním krokem by mělo být získání souhlasu všech zúčastněných. Když podniknete všechny tyto kroky, máte jistotu, že je vaše rozhodnutí správné.

Přijměte nutnost nejistoty

V byznysu jen zřídkakdy víte všechno naprosto bezpečně. Musíte být schopni odhadovat a předpokládat, jak a co se může změnit a vyvíjet. Na trh mohou vstoupit noví konkurenti, potřeby a požadavky zákazníků se mohou prudce měnit... jinými slovy, čelíte mnoha pochybnostem a možnostem. Neztrácejte příliš času váháním, protože i přes omezené informace můžete učinit správná rozhodnutí. Rozhodněte rychle, protože na vás většinou čekají další důležité věci k rozhodování. Rychle však neznamená ukvapeně.

Investovat trochu času do nalezení optimálního řešení se vyplatí

Život je rychlý – neustále píšeme SMS zprávy a e-maily, cestujeme, chodíme na porady a tempo je někdy až šílené. Přitom musíme činit správná rozhodnutí, protože podle nich jsme pak po každém čtvrtletí hodnoceni. Rozhodnutí bychom ale neměli přijímat ve shonu, protože na to jsou příliš důležitá. Měli bychom vždy dát prostor diskuzi a důkladně celou věc promyslet. Důkladný výzkum si žádá svůj čas. Pár hodin věnovaných přemýšlení o nějakém důležitém kroku někdy může nakonec být ten vůbec nejefektivněji strávený čas.

-jk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How